EU-rajzfilm vészes gyorsasággal

2003.03.17. 14:09
A Belügyminisztériumban már hivatalosan eldőlt, ki készítheti a magyar rajzfilmbiznisz régóta legnagyobb állami megrendelését. Azt az animációs sorozatot, amely az EU-val kapcsolatos tudnivalókat taglalja majd népszerű formában. Az eredményt a jövő héten teszik közzé. A rajzfilmesek azonban úgy gondolják, hogy a közbeszerzési pályázat szűk határideje már a kiíráskor döntött a leendő győztesekről.
Aki erre a pályázatra jelentkezik, az vagy idióta, vagy már régen a zsebében van a filmterv, állítja több, neve elhallgatását kérő rajzfilmes, akik szerint az EU-ról szóló televíziós sorozatra kiírt közbeszerzés teljesíthetetlen feltételei eleve kizárták a szakma jelentős részét. Az előzetes becslések szerint 70-100 millió forint a tét.

Rövid lejárat

Egyéves munka lenne
Az Index megkérdezte a hasonló sorozatok gyártásával viláhírűvé vált Varga Studió ügyvezető igazgatóját, Erkel Andrást. Szerinte negyven nap alatt egy félperces reklámfilmet sem lehet a nulláról indulva legyártani, egy 4-5 perces rajzfilmhez viszont ennek többszöröse kell, különösen ha azt is figyelembe vesszük, hogy a folyamatos vetítés miatt közben már párhuzamosan el kell kezdeni a sorozat többi részének kivitelezését is. Erkel becslése szerint a 35 részes vállalkozáshoz legalább 50-60 ember egyéves munkájára van szükség. Bár a kiírásban nem szerepelt árajánlat, az ügyvezető igazgató szerint a két tárcának mélyen bele kell nyúlnia a zsebébe, egy 4-5 perces rész előállítása 2-4, az egész sorozat 70-100 millió forintba kerülhet.
A Belügyminisztérium, a külügyi tárcával közösen, február 12-én kért ajánlatot egy 35 részből álló, darabonként 4-5 perces rajzfilmsorozatra. A felhívás szerint a két minisztérium azért kezdeményezett tárgyalásos gyorsított eljárást, mert a "pénzügyi fedezet korábban nem állt rendelkezésre". Ezért a BM Beszerzési és Kereskedelmi Rt. lebonyolításában folyó pályázatban eredetileg 11 napos határidőt szabtak meg az indulni kívánó stúdióknak a részvételhez szükséges dokumentumok és igazolások előteremtésére. Sőt, a kiírás szerint a győztesnek a szerződéskötés után 40 nappal már szállítania kell az első részt, és biztosítania, hogy egy országos televízió főműsoridőben naponta legalább kétszer le is adja.

Szerződés a semmire

A pályázatot a hosszú sorozat kreatív koncepciójára, forgatókönyveire, prezentációs anyagainak elkészítésére, valamint a filmek előállítására írták ki úgy, hogy a pályázók nem kaptak sem tartalmi útmutatót, sem költségvetési tájékoztatót. A kiírók a szokásos banki és adóhatósági igazolások mellett "közszolgálati ésvagy kereskedelmi televíziócsatornákkal" kötött sugárzási szerződést is kérnek. Az Indexnek nyilatkozó filmesek képtelenségnek minősítették, hogy a minisztériumok - minimális információ nélkül - a legdrágább műsorsávokra vonatkozó előszerződéstől teszik függővé a nevezést.

Sietség nincs

A BM Beszerzési és Kereskedelmi Rt.-nél az Index kérdésére elmondták, hogy a jövő héten közzéteszik a nyertes nevét, de arra nem kívántak válaszolni, hogy miért volt sürgős a pályázat lezárása, hiszen a sorozat már semmiképp sem kerülhet képernyőre az áprilisi EU-népszavazás előtt. Arra sem kaptunk választ, hogy miért kellett február 14-én módosítani a feltételeket, és újabb 11 nappal megtoldani a beadási határidőt. Mint mondták, ők csupán a lebonyolításért felelnek. A Külügyminisztériumban nem tudtak a kiírás részleteiről. A belügyminiszter főtanácsadója, Séllei Frigyes viszont úgy vélekedett, hogy a kiírásban "semmi sietség nincs", a határidő pedig bőven megfelel, hogy a filmesek "beszerezzék azt a négy-öt papírt, amely a pályázat beadásához szükséges". Séllei szerint az eljárás tisztességességét bizonyítja az is, hogy sok cég jelentkezett a pályázatra.  • Hírek
  • Személyi kölcsön