Klaudia
-3 °C
3 °C

Szerencsi fel szeptembertől naponta többször az MTV-n

2003.08.04. 17:01
A sietős előkészületek után végül csak szeptembertől kerül az MTV műsorára Gát György producer EU-rajzfilmsorozata. Az eredetileg 35 részesre tervezett, "Szerencsi fel!" című felvilágosító, ismeretterjesztő produkció az MTV büdzséjéből végül további 6 epizóddal bővült. A 3-4 perces filmeket az őszi indulás után naponta többször is vetíti majd a köztévé.
A BM Beszerzési és Kereskedelmi Rt. által lebonyolított közbeszerzési pályázatot még februárban azzal a feltétellel írták ki, hogy a győztesnek a szerződéskötés után 40 nappal már szállítania kell az első részt. A Belügyminisztérium és a külügy gyorsított projektjét áprilisban nyerte meg a Gát György által összehozott konzorcium, ám a sietős indítás után végül csak ősszel kerül képernyőre az uniós csatlakozást népszerűsítő és annak következményeit bemutató sorozat.

Bővített ismeretterjesztés

A két minisztérium közbeszerzési tájékoztatója szerint a Giromedia Reklám és Kereskedelmi Kft., az Animation.hu Kft., valamint a Super Fly Films Inc. által készített 35 részes sorozatért darabonként bruttó 5 801 323 forintot fizetett. A Gát nyilatkozata szerint 174 milliós, a 35 részt alapul véve viszont 203 milliósra tehető megbízás azonban időközben tovább bővült. A sugárzást vállaló MTV a nyár elején döntött úgy, hogy saját költségvetéséből újabb 6 rész elkészítésével bízza meg az alkotókat.

A 41 részes "Szerencsi fel!" című sorozatot a köztévé sajtóirodájától kapott információ szerint szeptember 7-én kezdik vetíteni. Mohácsi Tamás szerkesztő az Index kérdésére elmondta, hogy a tervek szerint az egyes epizódokat naponta többször is műsorra tűzik.

Szűkített kiírás

Mint emlékezetes, a magyar rajzfilmipar több neves cége éppen a rövidre méretezett szállítási időt kifogásolta, azt állítva, hogy kiírásban szereplő szűk határidőn belül lehetetlen a sorozat elkészítése. Ezt követően kiderült, hogy a Gát mögött álló cégek már a közbeszerzési pályázat megjelenése előtt megkezdték az előkészületeket, amit Kovács László külügyminiszter egy parlamenti interpellációra válaszolva nem tartott kivizsgálandó körülménynek. Mint mondta: önmagában nem kifogásolható, hogy "valaki elkezd csinálni minden felhatalmazás nélkül valamiféle rajzfilmet abban a reményben, hogy hátha szükség lesz rá". Az Index korábban írt arról, hogy Gát György egykori cégtársa jelenleg éppen az egyik pályáztató tárca, a BM főtanácsadója. Szirtes József, aki Lamperth Mónika mellett tölti be ezt a tisztséget, 1997-ig a GSG Kft. (Gát-Szirtes-Görbe) megszüntetéséig együtt dolgozott a filmes producerrel, sőt több szocialista politikus kampányában is részt vett.