Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Mégis levetítik az EU-rajzfilmeket

2003.12.18. 15:56
A köztévé bemutatja a Szerencsi fel! című rajzfilmet, ám új részeket az MTV nem vásárol, csak a belügyi és a külügyi tárca által finanszírozott epizódokat adja le. Az MTV kuratóriuma megállapodott a sorozat producerével, hogy minden jogkövetkezményt magára vállal arra az esetre, ha bebizonyosodna a plágiumvád.
Csak a belügyi és a külügyi tárca által finanszírozott harminc epizód vetítése szerepel a Gát György producer gondozásában készült Szerencsi, fel! című európai uniós ismeretterjesztő rajzfilmsorozattal kapcsolatos szerződéstervezetben, amelyet a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének csütörtöki ülésén véglegesítettek - tudta meg a nap folyamán az MTI a tanácskozás egyik, név nélkül nyilatkozó résztvevőjétől.

Ingyen tűzheti műsorára a rajzfilmet az MTV

Mindez azt jelenti, hogy - a korábban kialakított elvi álláspontnak megfelelően - a grémium nem támogatja további részek megrendelését a szériából. Ugyanakkor - közölte az MTI-vel a névtelenséget kérő forrás - Gát György producer elfogadta a testület azon igényét, hogy minden, a sorozattal kapcsolatban esetleg felmerülő jogvita következményeit magára vállalja.

Plágiumvád miatt jegelték

A rajzfilmet két nappal képernyőre kerülése előtt vette le műsoráról a Magyar Televízió, miután az Index megírta, hogy Steve Fellner, a Klasky Csupo Inc. Los Angeles-i stúdiójában dolgozó rajzoló plágiummal vádolta Rófusz Ferencet. Steve Fellner magyarországi látogatása során figyelt fel saját rajzfilmfiguráira egy műsorújságban. A többek között a Simpson családot is gyártó Klasky Csupo Inc. rajzolója először úgy vélte, hogy az öt éve készült Duckman-sorozat magyarországi bemutatóját reklámozzák, ám felvilágosították, hogy a képek a hamarosan képernyőre kerülő Szerencsi, fel! című sorozatból valók.

Gát a kezdetektől cáfolt

Merev elutasítás volt a válasz - ismertette az ügy kipattanása után Rófusz Ferenc reakcióját Gát György producer. A Giromedia vezetője szerint egyébként "az ügy, úgy humbug, ahogy van", mert szerinte, ha valóban megalapozott vádakról lenne szó, akkor őt keresték volna meg azért, hogy megegyezzenek, nem pedig médiabotrány kirobbantása lenne a cél.

Az EU-rajfilmek elkészítésére az év elején hirdetett közös közbeszerzési eljárást a külügyi és a belügyi tárca. A későbbi nyertes Gát György, azonban már a közbeszerzési eljárás kezdete előtt gyártani kezdte a rajzfilmeket, amit később nem tartott aggályosnak. A rajzfilmesek egy része a pályázat eredményhirdetése előtt már hónapokkal tudni vélte, hogy a Gát nevével fémjelzett konzorcium győz majd.

A sorozat az unióval kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat ismerteti egy család, Szerencsiék kalandjain keresztül. Az MTV első körben 30 epizód vetítéséről, és további 11 folytatás tulajdonjogáról írt alá szerződést. Gát György augusztusban arról beszélt az MTI-nek: az első harminc rész elkészítésére 174 millió forintot nyertek el pályázaton, a további 11 folytatás költségét "azonos elvek alapján" kalkulálják.