Móric
14 °C
15 °C

Túlméretezett egészségügyi reformtervezet?

2000.11.06. 23:39
Az egészségügyi ágazatnak évi több tízmilliárd forintos többletforrásra volna szüksége ahhoz, hogy megvalósulhasson a Gógl Árpád nevével fémjelzett, hétfőn bemutatott reformtervezet. A válságszféra problémáira választ kereső munkaanyag alapján a jövőben a munkavállaló fizetné a jelenleg sokszor ,,megspórolt" egészségügyi járulékot, és a GDP-ből a jelenlegi 4,6-ról 7,4 százalékra kellene növelni az ágazat részesedését. A többletigényeket elsősorban a központi költségvetésből elégítenék ki.
Gógl Árpád
Hétfőn ismertette a Magyar Tudományos Akadémián Gógl Árpád az egészségügyi ágazat krízisére válaszokat kereső reformtervezetét, amelynek alapján évi több tízmilliárd forintos többletforrásra volna szüksége az alulfinanszírozott területnek. A munkaanyag szerint, ha a lakosság rendkívül rossz egészségi állapotában érezhető javulást akarunk elérni, nem folytatható tovább az a tendencia, amelynek eredményeként az egészségügy csak a bérek drasztikus csökkenése, a felszereltség és az épületek lepusztulása árán tudta megőrizni működőképességét Az egészségfejlesztési programtervezet a kormány, majd az Országgyűlés elé kerül.

Jelentős többletigények

Az egészségügyben dolgozók béremelésére 51-113 milliárd forintot, az orvosi gépek-műszerek amortizáció miatti pótlásához 20 milliárdot, a sürgősségi ellátás fejlesztéséhez 4 milliárdot, a védőnői hálózat megerősítéséhez pedig 19-21milliárdot kellene a tervezet szerint biztosítani évente az egészségügy számára.

Változna az ágazati forrásigény biztosítása is, ami a koncepció szerint elsősorban a központi büdzséből elégíthető ki. Az eddigi rendszerrel ellentétben, a munkáltatók által gyakran ,,megspórolt" egészségbiztosítási járulékot a munkaanyag alapján a munkavállalók fizetnék. Az egészségügy rendelkezésére álló forrásokat pedig a tőkejövedelmek után fizetendő százalékos egészségügyi hozzájárulással illetve az alkohol és dohányáruk és más egészségkárosító termékek forgalmazásából származó bevételekkel egészítenék ki a legújabb átfogó egészségügyi reformprogram szerint. Az uniós csatlakozás miatt az egészségügy részesedését a tervezet szerint a GDP-ből a jelenlegi 4,6 százalékról az EU-s átlag 7,4 százalékra kellene növelni.

Fizetni továbbra is csak az ,,extrákért" kellene

Gógl Árpád eszményei, életelvei
A MTA-n tartott előadása befejezéseként az egészségügyi tárca vezetője kis táblázatban ismertette ,,eszményeit és életelveit" amelyek a következők:
-jóság, szépség, igazság
-a velem egyformán gondolkodók megértése
-a másként gondolkodók tudomásulvétele
-a művészet, a tudás, az objektívnek kutatása
Az orvosi ellátásért térítési díjat a tervezet csak a már jelenleg is "fizetős" ellátásoknál, valamint az extra szolgáltatásoknál tart elképzelhetőnek, ám lehetségesnek tartja, hogy azokért a gyógyszerekért, amelyek járó betegként is csak térítési díj ellenében vásárolhatóak meg, a kórházakban fekvők is fizessenek. Az egészségügyi ellátórendszer átalakításának fő célkitűzése a gyakorta felesleges és drága kórházi kezelések elkerülése volna.