Judit
2 °C
7 °C

Túlméretezett egészségügyi reformtervezet?

2000.11.06. 23:39
Az egészségügyi ágazatnak évi több tízmilliárd forintos többletforrásra volna szüksége ahhoz, hogy megvalósulhasson a Gógl Árpád nevével fémjelzett, hétfőn bemutatott reformtervezet. A válságszféra problémáira választ kereső munkaanyag alapján a jövőben a munkavállaló fizetné a jelenleg sokszor ,,megspórolt" egészségügyi járulékot, és a GDP-ből a jelenlegi 4,6-ról 7,4 százalékra kellene növelni az ágazat részesedését. A többletigényeket elsősorban a központi költségvetésből elégítenék ki.
Gógl Árpád
Hétfőn ismertette a Magyar Tudományos Akadémián Gógl Árpád az egészségügyi ágazat krízisére válaszokat kereső reformtervezetét, amelynek alapján évi több tízmilliárd forintos többletforrásra volna szüksége az alulfinanszírozott területnek. A munkaanyag szerint, ha a lakosság rendkívül rossz egészségi állapotában érezhető javulást akarunk elérni, nem folytatható tovább az a tendencia, amelynek eredményeként az egészségügy csak a bérek drasztikus csökkenése, a felszereltség és az épületek lepusztulása árán tudta megőrizni működőképességét Az egészségfejlesztési programtervezet a kormány, majd az Országgyűlés elé kerül.

Jelentős többletigények

Az egészségügyben dolgozók béremelésére 51-113 milliárd forintot, az orvosi gépek-műszerek amortizáció miatti pótlásához 20 milliárdot, a sürgősségi ellátás fejlesztéséhez 4 milliárdot, a védőnői hálózat megerősítéséhez pedig 19-21milliárdot kellene a tervezet szerint biztosítani évente az egészségügy számára.

Változna az ágazati forrásigény biztosítása is, ami a koncepció szerint elsősorban a központi büdzséből elégíthető ki. Az eddigi rendszerrel ellentétben, a munkáltatók által gyakran ,,megspórolt" egészségbiztosítási járulékot a munkaanyag alapján a munkavállalók fizetnék. Az egészségügy rendelkezésére álló forrásokat pedig a tőkejövedelmek után fizetendő százalékos egészségügyi hozzájárulással illetve az alkohol és dohányáruk és más egészségkárosító termékek forgalmazásából származó bevételekkel egészítenék ki a legújabb átfogó egészségügyi reformprogram szerint. Az uniós csatlakozás miatt az egészségügy részesedését a tervezet szerint a GDP-ből a jelenlegi 4,6 százalékról az EU-s átlag 7,4 százalékra kellene növelni.

Fizetni továbbra is csak az ,,extrákért" kellene

Gógl Árpád eszményei, életelvei
A MTA-n tartott előadása befejezéseként az egészségügyi tárca vezetője kis táblázatban ismertette ,,eszményeit és életelveit" amelyek a következők:
-jóság, szépség, igazság
-a velem egyformán gondolkodók megértése
-a másként gondolkodók tudomásulvétele
-a művészet, a tudás, az objektívnek kutatása
Az orvosi ellátásért térítési díjat a tervezet csak a már jelenleg is "fizetős" ellátásoknál, valamint az extra szolgáltatásoknál tart elképzelhetőnek, ám lehetségesnek tartja, hogy azokért a gyógyszerekért, amelyek járó betegként is csak térítési díj ellenében vásárolhatóak meg, a kórházakban fekvők is fizessenek. Az egészségügyi ellátórendszer átalakításának fő célkitűzése a gyakorta felesleges és drága kórházi kezelések elkerülése volna.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?