Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Bakonyi: A tenisz, az úszás az európai kultúra része

2003.05.30. 14:13
"Felmérések igazolják, hogy romlik a fiatalok egészségi állapota" - nyilatkozta az MTI-nek a közoktatási törvény módosítása kapcsán Bakonyi Tibor. A sportbizottság szocialista elnöke szerint a testnevelési órák számának emeléséről nem volt vita, a tantervről még egyeztetnek. Úszni európai dolog.
Négypárti megállapodás született a közoktatási törvény módosításáról az országgyűlés sportbizottságában. Bakonyi Tibor, a bizottság szocialista elnöke szerint egyetlen vitás kérdésként a javasolt három testnevelési órát kiegészítő heti két óra megvalósításáról és kitöltéséről folyt.

Bemelegítés

Bakonyi szerint előterjesztésként felmerült a játékos testmozgás, a sportköri foglalkozás és a tanórán kívüli testedzés is. A kérdésről jövő kedden döntenek.

Az eredeti javaslat a heti 3 óra mellett kiegészítéskén kétszer 15 perc mozgást ajánlott. Bakonyi szerint ez "rendkívül kevés idő", hiszen még egy egyszerű kidobós előtt is "be kell melegíteni". Az óraszám növelésével mindegyik párt egyetértett.

Futni olyan európai

"Felmérések igazolják, hogy romlik a fiatalok egészségi állapota" - mondta. A bizottsági elnök szerint háromezer méter lefutása, az úszás- és tenisztudás mind az "európai kultúra része". "Sajnos, több nemzedék számára ez kimaradt" - tette hozzá az MTI-nek nyilatkozó bizottsági elnök. Ez véleménye szerint még "problémát jelenthet" az EU-csatlakozás után.

A bizottságban vita alakult ki arról is, hogy az eredeti javaslat szerint az általános iskola alsó tagozatán csak tanító tarthatna testnevelési órát. A bizottság végül 120 órás tanfolyam elvégzését írta elő az oktatók számára. A törvényjavaslat szerint a Testnevelési Egyetemen oktató, tudományos fokozattal nem rendelkező edzőknek két éven belül fel kell hagyniuk tevékenységükkel. A szabály alól mentesülnek, ha van olimpiai, világbajnoki, vagy Európa-bajnoki érmes versenyzőjük.