Gerzson
-3 °C
3 °C

Dizájnközpont, térrekonstrukció és emlékmű az Európa-tervből

2004.10.27. 14:38
A Kossuth tér rendezésére, a Magyar Dizájnközpont kialakítására és egy 56-os emlékműre fordítaná a kormány az Európa-terv 2005-ös programjaira rendelkezésre álló 1,050 milliárd forintot, ha jelenlegi formájában szavazzák meg a költségvetést. A Kossuth tér rendezése 2005-ben legfeljebb annyit jelenthet, hogy kicserélik a nemzeti zászlót tartó árbócot és talapzatát, valamint új padokat helyeznek ki a Parlament előtti térre.
Medgyessy Péter miniszterelnök 2003-as évértékelő beszédében hirdette meg az Európa-tervet, amely egyebek mellett a mentőállomások korszerűsítését, a múzeumok ingyenessé tételét, illetve a közintézmények gyermekbaráttá változtatását tartalmazta.

Minden, ami fejlesztés, Európa-terv

Medgyessy 2004-es évértékelésében emelte a tétet, és minden fejlesztést az Európa-terv részének minősített az autópálya-építésektől a felhasználható EU-támogatások elköltéséig. "Az Európa-terv forrásaiból utak, üzemek, kórházak épülnek, és új munkahelyek jönnek létre" - mondta Medgyessy februárban.

Az Európa-terv oldalán a tavalyi vállalások csaknem mindegyike ki van pipálva, ellenben nincs szó az idei vállalások teljesüléséről, ilyen például az M5-ös autópálya matricásítása, de a kormányzat minden bizonnyal a felhasznált EU-támogatásokat is az Európa-terv sikerének tudja be.

2005-re egymilliárd

A költségvetés tervezete szerint 2005-re 1,05 milliárd forintot szánnak az Európa-terv programjaira. Ezúttal nem épülnek a keretből sem utak, sem kórházak, jut viszont dizájnközpontra, a Kossuth tér rekonstrukciójára, illetve az '56-os forradalom 50. évfordulójának méltó megünneplésének előkészítésére.

A Magyar Dizájnközpontot az Erzsébet téri buszpályaudvar épületébe tervezik, erről az elképzelésről Medgyessy már a 2003-as évértékelésében is beszélt. A tavalyi szónoklat óta a szabadalmi hivatal és a kulturális tárca megalapította a Magyar Design Központ Kht.-t.

Hiánypótlás

A kormányszóvivői iroda az Indexnek eljuttatott írásos nyilatkozatában azzal indokolta, miért van szükség a beruházásra, hogy "jelenleg Magyarországon nincsen olyan szakintézmény, amely főtevékenységként, megfelelő hatékonysággal foglalkozna a formatervezési kultúra fejlesztésével, továbbá elősegítené a tervezők kreativitásának és a kis- és középvállalkozások piacszerző- és megtartó erőfeszítéseinek egységesítését".

Az Erzsébet téri egykori Volán-pályaudvar két épületből áll, az egyikben lenne a dizájnközpont, a másikban valamilyen vendéglátó-ipari egység kapna helyet. Az épületekről augusztusban, az utolsó ülésén döntött a Medgyessy-kormány. A Design Terminál Kht. még ebben az évben elkezdi a tervpályázat szakmai előkészítését. Úgy tudjuk, hogy a tervpályázat és később a kivitelezés közbeszerzési eljárását is a Miniszterelnöki Hivatal bonyolítja majd.

A Kossuth tér rekonstrukciója is az Európa-terv része

Bár a kormányfő a korábbi elképzelések között nem említette, a jövő évi Európa-terves pénzekből a Kossuth tér rekonstrukciójára is jut. A szóvivői iroda szerint a Parlament közvetlen környezete jelenleg esztétikai szempontból kritikus állapotban van. "Sem állami protokolláris, sem turisztikai funkcióját, sem közösségi identitást formáló, sem a legfőbb demokratikus intézményünkhöz méltó kiszolgáló szerepét nem képes betölteni." A MeH az utóbbi hónapokban többször egyeztetett az Országgyűlés Hivatalával, illetve a belvárosi önkormányzattal, és arra jutottak, hogy ebben a kormányzati ciklusban már nincs mód a tér teljes, a parkolási gondokat is megoldó rekonstrukciójára, viszont apróbb változtatásokkal rendezetté lehet tenni a területet. A tervek szerint 2005-ben a nemzeti lobogó árbocát és talapzatát cserélhetik ki, illetve többfunkciós utcabútorokkal (kordon, virágtartó, pad, információs tábla) szerelnék fel a teret.

Konkrétum helyett lózungok

A Nemzeti Emlékezet Program keretében a kormány 2006-ot, az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulóját emlékévvé nyilvánította. Jövőre az emlékév előkészítésére is költenek az Európa-terv programjaira szánt összegekből. Vélhetően a volt miniszterelnök által kilátásba helyezett '56-os emlékműről lehet szó, bár a kormányszóvivői iroda ezzel kapcsolatban konkrétumok helyett azt kívánta hangsúlyozni, hogy "az emlékév előkészítése és az emlékév lebonyolítása során az olyan megoldások kerülnek előtérbe, amelyek a megosztás helyett a nemzeti egységet segítik elő".