Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Lamperthnek kellett volna elmagyaráznia az Európa-tervet

2004.03.24. 17:04
Az Európa-terv írásba foglalt változatát kérte számon Áder János, a Fidesz frakcióvezetője Szili Katalin házelnökön. Áder szerint Lamperth Mónika az Európa-tervvel és európai uniós csatlakozással kapcsolatos, a belügyi ágazatba tartozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatának szerdai tárgyalása előtt a képviselőknek meg kellene ismernie az annak alapjául szolgáló Európa-tervet.
Az Országgyűlés szerdai napirendjének 32. pontjaként szerepel a belügyminiszter által előterjesztett az Európa-tervvel és európai uniós csatlakozással kapcsolatos, a belügyi ágazatba tartozó egyes törvények módosításáról szóló javaslat, amellyel kapcsolatban a Fidesz frakcióvezetője írásban kérdezte Szili Katalin házelnököt.

Egyetlen konkrét megfogalmazás nélkül

Áder szerint az előterjesztés címe anélkül hivatkozik az Európa-tervre, hogy "annak tartalmáról az országgyűlési képviselőknek bármilyen ismertük lenne". A frakcióvezető március 19-én elküldött levele szerint a törvényjavaslat indoklása sem segít a honatyáknak, "hiszen abban sincs egyetlen konkrét megfogalmazás sem, amely egyértelművé tenné, hogy mi is az az Európa-terv". Áder ezért arra kérte a házelnököt, hogy még az általános vita megkezdése előtt bocsásson minden képviselő rendelkezésére egy példányt a javaslat alapjául szolgáló dokumentumból.

Kitérnek rá

Szili Katalin tikárságán elmondták, hogy szerdán, néhány órával a javaslat tárgyalása előtt elküldték a választ Áder Jánosnak. Szili Katalin ebben azt írta, hogy a kérdéses törvényjavaslat általános vitáját megelőzően Lamperth Mónika belügyminiszter kitér majd az ellenzéki kérdésre.

Törvényi PR-fogás

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője szerint a törvényjavaslatok megítéléséhez szükséges anyagok biztosítása az Országgyűlés elnökének feladatkörébe tartozik: az ellenzék azonban a mai napig nem látott Európa-tervet. A szóvivő azt mondta, ezek után nagy érdeklődéssel tekintettek a belügyminiszter expozéja elé, ám a beszédből továbbra sem derült ki, mire alapozza Lamperth Mónika az összefüggést a miniszterlenök által tavaly meghídetett program és a törvényjavaslat között.