Csongor
1 °C
9 °C

Zavaros az EU-tollak története

2003.04.30. 19:40
Kormányzati tervek szerint a Klubrádiónak kellene elárvereznie azt a tollat, amellyel Kovács László külügyminiszter Athénban aláírta a csatlakozási szerződést. Az egyszer elakadt kezdeményezés felújításáról nem tud a rádió vezetése, jóllehet a külügyi szóvivő szerint szervezés alatt áll az aukció. Pár órával a külügyi szóvivő nyilatkozata után Gál J. Zoltán kormányszóvivő azt kötölte: május 20-án a Polgár Galéria aukcióján árverezik el a tollat.
Sem az árverés leendő kedvezményezettje, a csődhelyzetbe került Rádió C, sem az árverezéssel elvileg megbízott Klubrádió nem tud az EU-toll hollétéről. A két rádió vezetése az elmúlt napokban arról sem kapott információt, hogy egyáltalán tervezik-e még a külügyminiszter tollának áruba bocsátását.

A rádiók nem tudnak róla

Tóth Tamás, a Külügyminisztérium szóvivője a tollal kapcsolatban annyit mondott, hogy annak elárvereztetése szervezés alatt áll, az érdeklődök pedig a Klubrádióban licitálhatnak majd az ereklyére. Az Index információi szerint Kovács László titkársága röviddel az athéni csúcs után valóban megkereste a rádió egyik műsorában árverésekkel foglalkozó Géza Hétköznapist, ám ők nem állapodtak meg a toll átadásában.

Géza Hétköznapis egyébként az Indexnek nyilatkozva nem tartotta jó ötletnek a tollárverést, mert szerinte az amellett, hogy PR-ízű, nem hozna megoldást a nehéz anyagi helyzetbe került másik rádiónak.

A Klubrádió főszerkesztője, Bocskai Zsolt megerősítette, hogy az elmúlt napokban nem kaptak információt a korábbi terv folytatásáról. Hasonlóan nyilatkozott Kerényi György, a Rádió C főszerkesztője is, aki az Index megkeresésére közölte, hogy gyakran kap kérdést toll-ügyben, de maga sem tudja, mi a helyzet a felajánlott íróeszközzel.

Átadták, ellopták, megkerült

Az új verzió
Pár órával a külügyi szóvivő nyilatkozata után Gál J. Zoltán kormányszóvivő azt kötölte: május 20-án a Polgár Galéria aukcióján árverezik el azt a tollat, amellyel Kovács László külügyminiszter aláírta Athénban Magyarország európai uniós csatlakozási szerződését. Az így befolyt összeget a Rádió C javára ajánlják fel. A galéria nem számol fel árverezési jutalékot.

Május 17-én a Magyar Nemzeti Múzeumban kiállítás nyílik az athéni aláírásról. A tárlaton látható lesz az a toll, amellyel Medgyessy Péter látta el kézjegyével az európai uniós csatlakozási szerződést.

Április elején az Index adta hírül elsőként, hogy szünetelteti szerkesztett műsorait a Rádió C, mert anyagi nehézségei támadtak, és amíg nem oldódik meg a rádió finanszírozása, csak zenét sugároznak a 88,8-as megahertzen. A rádió nehéz helyzetén felajánlásokkal igyekeztek segíteni civilek és kormányszervek. Az adakozási lázhoz csatlakozott Medgyessy Péter kormányfő is, aki athéni útja előtt bejelentette: felajánlja a Rádió C javára rendezendő árverésre azt a tollat, amellyel a csatlakozási szerződést aláírja. A tervek szerint a kormányfő egy iparművész által készített íróeszközzel írt volna alá, de kiderült, hogy a szignóhoz helyben adnak íróeszközt, amit azután az államférfiak emlékbe megkapnak. Az iparművész által készített tollat így használat nélkül ajándékozta el Medgyessy elődjének, Orbán Viktornak.

Azt az íróeszközt, amivel a kormányfő írt alá a Nemzeti Múzeumnak ajándékozták, míg végül Kovács László aláíró tollát ajánlották fel az árverésre. Erről az íróeszközről viszont az a hír járta, hogy valaki kölcsönkérte az Athénból haza felé tartó repülőn, és nyoma veszett. Ezt a feltételezést aztán Juszt László tévéműsorában cáfolta meg azzal, hogy bemutatta az íróeszközt a Tévé ügyvédjében.