Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Az MSZP állami tulajdonban hagyja az egészségbiztosítást

2008.04.02. 13:24
Az MSZP a jelenlegi egészségbiztosítási törvénnyel is megoldhatónak tartja, hogy a pénztárak 100 százalékos állami tulajdonban maradjanak, ugyanakkor új törvényen dolgoznak, ami regionális elvre helyezi a biztosítási rendszert. A szocialisták a területi különbségeket a fejkvótával mérséklik, ezt a törvényben nem akarják megváltoztatni.

A jelenlegi egészségbiztosítási törvény alapján megoldható, hogy egy nonprofit, regionális elvű, a betegeket képviselő, 100 százalékos állami tulajdonban lévő biztosítási rendszer jöjjön létre, mondta Tukacs István, az MSZP országgyűlési képviselője szerdán újságíróknak.

A szocialisták politikai döntése megszületett, most a szakmai munka következik, hogy meglegyenek azok a százszázalékos állami tulajdonú pénztárak, amelyek egy lépést jelentenek az egészségügyi reformban, közölte a kormánypárti politikus, miután a törvény előkészítésével foglalkozó szocialista raportőri csoport Gyurcsány Ferenc miniszterelnök részvételével ülésezett.

Úgy vélte, a jelenlegi törvény alapján megoldható, hogy egy nonprofit, regionális elvű, beteget képviselő rendszer jöjjön létre, amely 100 százalékos állami tulajdonban marad. Tukacs István azt mondta, a jogszabályban a magánbefektetés lehetőségét úgy akarják módosítani, hogy a pénztárak 100 százalékos állami tulajdonban is működjenek. Módosítani kell a területi elvet - folytatta -, mivel az MSZP azt szeretné, ha nagyobb területi egységekben működnének a pénztártagok, betegek képviselői.

Véleménye szerint az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény esetében lehetőség van arra, hogy két-három hét múlva megtárgyalják az első szakmai változatokat. Arra a kérdésre, hogy továbbra is 500000-2 millió tagja lehetne-e a pénztáraknak, a politikus azt mondta, ez valószínűleg értelmét veszti, mivel a regionális egységek ezek nélkül az előírások nélkül is működhetnek.

Tukacs István szólt arról is, hogy a pénztáraknak teljesen más lesz a feladatuk, mint az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP). A pénztárak lesznek azok a szervezetek, amelyek azonos fejkvótából gazdálkodva szervezik a gyógyítást, és ellenőrzik is az adott területen, fűzte hozzá. Nem az OEP tevékenységét végzik, hanem egy sokkal intenzívebb, szakszerűbb ellenőrzést, betegképviseletet, finanszírozást is, fogalmazott.

Az MSZP-s képviselő közölte, a területi különbségeket a fejkvótával mérséklik, ezt a törvényben nem akarják megváltoztatni.

Arra a kérdésre, hogyan tudják majd biztosítani a többséget a jogszabály elfogadásához a parlamentben, Tukacs István elmondta: szocialista kormányzás következik, törvényről törvényre kell mérlegelni, hogy meg tudják-e teremteni a parlamenti többséget. Hozzátette, a törvényjavaslat beterjesztése előtti egyeztetési folyamaton múlik az elfogadás esélye.

Egy másik kérdésre, hogy volt-e szó a vizitdíj kompenzálásáról, az MSZP képviselője közölte, erről nem beszéltek a raportőri csoport ülésén. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Országgyűlés elfogadott egy olyan határozatot, amely a kormánynak feladatul adja, hogy április 30-ig terjessze elő azt az átfogó intézkedési csomagot, amely a háziorvosi ellátás, a járóbeteg szakellátás és a kórházi ellátás finanszírozásáról szól a népszavazással összefüggésben.

Szintén kérdésre Tukacs István elmondta, hogy a megbeszélésen nem esett szó az új egészségügyi miniszterről, mert április 30-ig a SZDSZ-es miniszterek a helyükön vannak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!