Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az MSZP állami tulajdonban hagyja az egészségbiztosítást

2008.04.02. 13:24
Az MSZP a jelenlegi egészségbiztosítási törvénnyel is megoldhatónak tartja, hogy a pénztárak 100 százalékos állami tulajdonban maradjanak, ugyanakkor új törvényen dolgoznak, ami regionális elvre helyezi a biztosítási rendszert. A szocialisták a területi különbségeket a fejkvótával mérséklik, ezt a törvényben nem akarják megváltoztatni.

A jelenlegi egészségbiztosítási törvény alapján megoldható, hogy egy nonprofit, regionális elvű, a betegeket képviselő, 100 százalékos állami tulajdonban lévő biztosítási rendszer jöjjön létre, mondta Tukacs István, az MSZP országgyűlési képviselője szerdán újságíróknak.

A szocialisták politikai döntése megszületett, most a szakmai munka következik, hogy meglegyenek azok a százszázalékos állami tulajdonú pénztárak, amelyek egy lépést jelentenek az egészségügyi reformban, közölte a kormánypárti politikus, miután a törvény előkészítésével foglalkozó szocialista raportőri csoport Gyurcsány Ferenc miniszterelnök részvételével ülésezett.

Úgy vélte, a jelenlegi törvény alapján megoldható, hogy egy nonprofit, regionális elvű, beteget képviselő rendszer jöjjön létre, amely 100 százalékos állami tulajdonban marad. Tukacs István azt mondta, a jogszabályban a magánbefektetés lehetőségét úgy akarják módosítani, hogy a pénztárak 100 százalékos állami tulajdonban is működjenek. Módosítani kell a területi elvet - folytatta -, mivel az MSZP azt szeretné, ha nagyobb területi egységekben működnének a pénztártagok, betegek képviselői.

Véleménye szerint az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény esetében lehetőség van arra, hogy két-három hét múlva megtárgyalják az első szakmai változatokat. Arra a kérdésre, hogy továbbra is 500000-2 millió tagja lehetne-e a pénztáraknak, a politikus azt mondta, ez valószínűleg értelmét veszti, mivel a regionális egységek ezek nélkül az előírások nélkül is működhetnek.

Tukacs István szólt arról is, hogy a pénztáraknak teljesen más lesz a feladatuk, mint az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP). A pénztárak lesznek azok a szervezetek, amelyek azonos fejkvótából gazdálkodva szervezik a gyógyítást, és ellenőrzik is az adott területen, fűzte hozzá. Nem az OEP tevékenységét végzik, hanem egy sokkal intenzívebb, szakszerűbb ellenőrzést, betegképviseletet, finanszírozást is, fogalmazott.

Az MSZP-s képviselő közölte, a területi különbségeket a fejkvótával mérséklik, ezt a törvényben nem akarják megváltoztatni.

Arra a kérdésre, hogyan tudják majd biztosítani a többséget a jogszabály elfogadásához a parlamentben, Tukacs István elmondta: szocialista kormányzás következik, törvényről törvényre kell mérlegelni, hogy meg tudják-e teremteni a parlamenti többséget. Hozzátette, a törvényjavaslat beterjesztése előtti egyeztetési folyamaton múlik az elfogadás esélye.

Egy másik kérdésre, hogy volt-e szó a vizitdíj kompenzálásáról, az MSZP képviselője közölte, erről nem beszéltek a raportőri csoport ülésén. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Országgyűlés elfogadott egy olyan határozatot, amely a kormánynak feladatul adja, hogy április 30-ig terjessze elő azt az átfogó intézkedési csomagot, amely a háziorvosi ellátás, a járóbeteg szakellátás és a kórházi ellátás finanszírozásáról szól a népszavazással összefüggésben.

Szintén kérdésre Tukacs István elmondta, hogy a megbeszélésen nem esett szó az új egészségügyi miniszterről, mert április 30-ig a SZDSZ-es miniszterek a helyükön vannak.