Szilárda
0 °C
6 °C

Áder: egyenes beszédre van szükség

2003.02.08. 21:38
A Fidesz Országos Választmánya arra kérte Kovács László külügyminisztert, hogy tiszta, egyenes beszéddel segítsen az EU-csatlakozás melletti érvelésben. Kovács László szerint Áder Jánosnak inkább saját párttársait kellene erre noszogatnia.
Áder János frakcióvezetõ a testület szombati tanácskozását követõ budapesti sajtótájékoztatón közölte: az országos választmány nem érti, hogy a Medgyessy-kormány miért nem segíti az emberek tájékozódását az integráció ügyében. Áder János kritizálta, hogy a csatlakozási szerzõdés szövege még mindig nem érhetõ el magyar nyelven.

Utalt arra, hogy az Országgyûlés uniós nagybizottságának legutóbbi, december eleji ülésén Kovács László ígéretet tett arra, hogy hatástanulmányokat, vizsgálatokat készítenek a csatlakozással összefüggésben, de ezek az anyagok a mai napig nem készültek el.

Mint mondta: egy évvel ezelõtt a szocialisták egyfolytában kritizálták a polgári kormányt az integrációval összefüggésben, számon kérve az egyedi elbírálás pozícióját. Megjegyezte, hogy a Fidesz megalakulása óta híve az uniós csatlakozásnak, de ugyanez nem mondható el a szocialistákról.

Áder János szerint Kovács László az integrációval összefüggõ érdemi tájékoztatás helyett pökhendi válaszokat ad. Közölte: frakcióvezetõként a hatástanulmányok elkészítésérõl írásbeli kérdésben is érdeklõdött a külügyminiszternél, de választ nem kapott. Áder János úgy ítéli meg, hogy a kormány saját mulasztásáért, lustaságáért az ellenzéket teszi felelõssé, és felelõtlenül, alaptalanul vádaskodik.

Írásos formában még nincs meg a szerzõdés

A csatlakozási szerzõdést ezen a héten véglegesítették, a dokumentum írásos formája gyakorlatilag még nem is létezik, nyilatkozta a külügyi szóvivõ az MTI-nek.

Tóth Tamás elmondta: amint elkészül a több ezer oldalas okmány, akkor azt - a fordítást követõen - magyarul és angolul is elérhetõvé teszik a külügyi tárca honlapján.

"Jelen pillanatban még nincs mit elérhetõvé tenni" - hangsúlyozta, hozzátéve: a csatlakozási megállapodás körülbelül száz oldalas, közérthetõ összegzése már január vége óta megtekinthetõ a tárca internetes oldalán.

Az MSZP elkötelezett

Kovács László szerint Áder Jánosnak nem õt kellene tiszta, egyenes beszédre és az uniós csatlakozás melletti érvelésre kérnie, hanem Orbán Viktort. Kovács László szavai szerint Áder Jánosnak azokhoz a politikustársaihoz kellene fordulnia, akik - mint Orbán Viktor is tette a minap, úgy érvelnek az uniós csatlakozás támogatása mellett, hogy közben alaptalan állításokkal igyekeznek elvenni a választók kedvét az igen szavazattól.

"Meggyõzõdésem, hogy a választók döntõ többsége az elmúlt években meggyõzõdhetett arról, hogy a szocialista párt politikusai és én magam is elkötelezett hívei vagyunk Magyarország csatlakozásának" - fogalmazott a külügyminiszter.

Hozzátette: nem õk keresték az Európa Unión kívüli élet lehetõségét, nem õk nyilatkoztak sértõn, kilencet kölykezõ kutyához hasonlítva az Európai Uniót, és nem õk építettek és építenek most is a nacionalista gõgre.

A külügyi tárca vezetõje egy másik kritikára reagálva elmondta: december közepén, a koppenhágai megállapodással zárultak le a csatlakozási tárgyalások, ekkor váltak ismertté a csatlakozás konkrét feltételei. Csak ezt követõen lehetett megkezdeni a hatástanulmányok elkészítését, amely jelenleg is folyik.

Kovács László kitért arra, hogy csak a napokban véglegesítették az EU és a csatlakozó országok szakértõi a csatlakozási megállapodás angol, illetve francia nyelvû szövegét. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy a mintegy nyolcezer oldalas dokumentum fordításának már el kellett volna készülnie, jelentette ki a külügyminiszter.