Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Milyen az EU-kompatibilis disznó?

2003.02.11. 17:00
Ma estig több mint hatszáz kérdés érkezett a hétfő óta működő EUvonalhoz, a Külügyminisztérium tájékoztató szolgálatához. A legtöbb kérdezőt az érdekelte, mivel kell etetni, hogyan kell tartani a disznót az EU-ban, leadható-e a nem vágóhídon levágott sertés. A másik slágertéma a nyugdíjak csatlakozásunk utáni alakulása volt, de azt is sokan kérdezték, hol vállalhatnak majd munkát és hol találják a konkrét állásajánlatokat.
Az információs szolgálat első napján több mint 350 kérdés érkezett az EUvonalhoz - mondta el az Indexnek Jankó Bálint, a szolgáltatást működtető Weber Shandwick | GJW vezető tanácsadója. Tájékoztatása szerint jelenleg hat szakértő várja napi tíz órában (8 és 18 óra között) a hívásokat a 06-80 38-2004-es számon, illetve e-maileket, az info@eu2004.hu címre. Az érdeklődők faxon, vagy postai úton is feltehetik kérdéseiket a 06-1-458-3622 számon, vagy a Budapest 62. Pf. 423. 1394 postacímen.

A Külügyminisztérium tájékoztató szolgálatától megtudtuk, hogy az első nap rengeteg kérdezőt a disznótartás szabályai érdekeltek, különös tekintettel arra, hogyan kell tartani az állatokat, igaz-e, hogy játékokkal kell felszerelni a disznóólakat, vagy hogy etethetőek-e moslékkal a sertések. Az is érdekelte a telefonálókat, a moslékkal etetett, otthon levágott állatot "kimérhetik"-e az utcában lakó szomszédoknak, illetve az EU-disznót mivel kell etetni, hogy exportképes legyen.

A nyugdíjasok arról kérdeztek, hogyan alakulnak a csatlakozás után a nyugellátások, illetve változik-e a korhatár. Sokakat érdekelt az is, hogy hol lehet már jövőre munkát vállalni, illetve melyek azok az országok, amelyekben csak többéves türelmi időt követően lehet majd dolgozni. Többen a konkrét munkalehetőségeket kínáló webcímeket kértek a tájékoztató szolgálattól, egy e-mailben kérdező pedig arról érdeklődött: a csatlakozás után tehet-e államilag elismert nyelvvizsgát újgörögből.