EU-felvilágosító vonal: tízből egy

2003.02.19. 14:01
A mákos guba Európa-kompatibilis előállításával és a kondom uniós méretszabványával kapcsolatban biztosan napra készen indult be a 181-es EU-telefonvonal, de a felvilágosítók, úgy tűnik, még nincsenek felvértezve az ettől eltérő témák túlnyomó többségére. Az Index EU-szkeptikus szekciója tesztelte a most beindított információs központot.
Elsőre nem volt válasz a dohányzásra, az alkoholra és a drogokra vonatkozó kérdésekre, de várni kell a kétütemű autók használatáról és az autókra vonatkozó áfafizetési kötelezettségre vonatkozó alapinformációkra is.

Bármiről, de tényleg

Az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány hivatalosan is megkezdte az uniós csatlakozás többfrontos népszerűsítését. Bárki érdeklődhet a belépés után a magyarokra is kötelezővé váló bürokratikus és gazdasági szabályozásról, vagy bármiről, ami az EU-val nagyjából összefügg. Kötetlen és az EU-s életforma egészét felölelő informálódási lehetőséget sugall a kampányindító reklám is, amely rögtön igennel felel arra, hogy a csatlakozás után vajon "továbbra is ehetünk-e mákos gubát?" A közalapítvány tájékoztatása szerint a 181-es számon hívható EU-vonal egyidőben akár 600 telefonhívásra adhat felvilágosítást, az Index azonban úgy tudja, hogy 100 magyar állampolgár egyszerre biztosan nem elégítheti ki kíváncsiságát.

Mi lesz a kocsival

Lendületesen optimista női hang kalauzol végig azokon a menűpontokon, amelyekben felvételről többek között a forint sorsáról és a nemzeti kultúrák közösségbeli szerepéről is általános tudnivalókat hallgathat az érdeklődő, ám a konkrét kérdésekre a diszpécserek adnak választ, ha tudnak. Az Index tesztkérdései szerint az induló adatbázis egyelőre nagy fehér foltokat is tartalmaz. Csak várakozási idővel tudható meg például, hogy mi lesz a Trabantokkal az unióban, milyen szabályok vonatkoznak a kétütemű autókra, vagy hogy milyen áfával vásárolhatunk egy négyüteműt a csatlakozás után.

311 igen, 202 nem

Postán, telefonon vagy emailen, de csak öt nap múlva jön felvilágosítás arról, szigorodnak-e vagy enyhülnek a kábítószer-használatra vonatkozó törvényi tételek, hogyan szabályozzák a prostitúciót, vagy jövőre Magyarországon is köthetnek-e házasságot a homoszexuálisok. Ezekben a témakörökben még a Külügyminisztériummal is egyeztetnie kell a központnak. Egyelőre nem volt információ az adattárban az alkohol- és a cigarettafogyasztásra vonatkozóan, viszont részletekben gazdag felvilágosítással szolgált a központ a dohányipari reklámok és szponzorációs szabályok várható változásáról. Az Index érdeklődői megtudták többek között azt, hogy az Európa Parlament 311 igen 202 nem arányban megszavazta, hogy uniós szinten szükség van a szigorításra, de ennek konkrét formája még nem készült el.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek