Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Felrobbantották a soproni bombát

2001.05.11. 13:04
A tűzszerészek pénteken felrobbantották azt a féltonnás bombát, amelyet egy építkezésen találtak Sopron belvárosában. Csütörtök délután tizennégyezer embernek kellett elhagynia otthonát, hogy az életük kockáztatása nélkül hatástalaníthassák a szerkezetet. A féltonnás bombát pénteken szállították el egy homokbányába, ahol a detonáció nyomán tíz-tizenkét méter átmérőjű és hat méter mély kráter keletkezett.
Soprontól négy kilométerre lévő homokbányában pénteken felrobbantották a tűzszerészek azt a féltonnás bombát, ami miatt tizennégyezer embernek kellett elhagynia csütörtökön otthonát. A második világháborús FAB 500-as típusú orosz gyártmányú bombát a Sopron Hotel melletti építési területen szerdán egy munkagép fordította ki a földből.

Tízenkét méter széles kráter a robbanás helyén

Péntek reggel hat órakkor a bombát rendőrségi biztosítás mellett szállították a homokbányába, ahol fél 11-kor felrobbantották. A detonáció nyomán tíz-tizenkét méter átmérőjű és hat méter mély kráter keletkezett. A tűzszerészek parancsnoka szerint ez várható volt.

A város önkormányzata a tűzszerészekkel együtt csütörtökön döntött úgy, hogy a belvárost ki kell üríteni a hatástalanítás idejére. Az emberek a házak ablakait nyitva hagyták, majd személyes okmányaikat, nélkülözhetetlen gyógyszereiket magukhoz vették, és autójukkal vagy a Volánbusz ingyenes járataival hagyták el otthonaikat. A mozgáskorlátozottakat és fekvőbetegeket mentővel szállították el, a rászorultakat pedig kórházban helyezték el.

A tűzszerészeknek csütörtök délután negyed hatra sikerült eltávolítani a gyújtószerkezetet így a bombát hatástalanították. A távozni kényszerült több ezer ember gond nélkül térhetett vissza otthonába. Az ártalmatlanná tett robbanószerkezetet éjszaka még a megtalálás helyszínén hagyták, és rendőrök őrizték, nehogy valaki kíváncsiságból a közelébe menjen. Ezek után pénteken került sor az elszállítására és felrobbantására.

Ha valami szerencsétlenség folytán az építés helyszínén robbant volna fel a szerkezet, akkor felbecsülhetetlen károkat okozott volna a Sopron Hotel környékén: a sűrűn lakott belváros több műemléképülete romba dőlhetett volna.