Ágnes
-1 °C
2 °C

Századvég: Orbán és Medgyessy is hármast kapott

2004.02.24. 19:29
Átlagosan közepesre értékelték Medgyessy Péter miniszterelnök országértékelő beszédét a megkérdezettek a Századvég Politikai Elemzések Központja közvélemény-kutatásában. Orbán Viktor, volt kormányfő országértékelését tartalmát és stílusát tekintve valamivel jobbnak ítélték a válaszadók.
Medgyessy beszédének napján és az azt követő két napon végzett telefonos közvélemény-kutatásban mintegy ezer felnőtt korú magyar lakost kérdeztek meg. A Medgyessy Péter beszédének tartalmára adott osztályzatok 100-as skálára vetített átlaga 48 pont volt, a beszéd stílusát átlagosan 53 pontra értékelték a válaszadók. A korábbi miniszterelnök, Orbán Viktor beszédét tartalmát illetően átlagosan 55 pontra, stílusát tekintve 63 pontra értékelték.

Medgyessyre többen voltak kiváncsiak

A megkérdezettek 75 százaléka válaszolta azt, hogy hallott Orbán Viktor beszédéről, Medgyessy Péter beszéde esetén az arány 72 százalék. A megkérdezetteknek 16 százaléka végignézte vagy hallgatta Orbán Viktor beszédét, míg Medgyessy Péter országértékelését 18 százalék kísérte végig figyelemmel.

Medgyessy Péter javaslatai közül a parlament létszámának csökkentésével a válaszadók 93 százaléka ért egyet, a köztársasági elnök közvetlen megválasztását 81 százalék helyesli. A közös EU-választási listát a válaszadók 46 százaléka támogatja, viszont 40 százalékuk elutasítja.

A parlamenti létszámcsökkentésre és a közvetlen köztársasági elnökválasztásra vonatkozó javaslatot a válaszadók 70-80 százaléka tartja megvalósíthatónak. A közös EU-lista állítására vonatkozó felvetést viszont az összes megkérdezett csakúgy, mint az MSZP- illetve a Fidesz-szavazók többsége (közel 60 százaléka) kivitelezhetetlennek tartja.

A felmérés szerint közös EU-lista esetén a választóknak csak mintegy 47 százaléka menne el biztosan szavazni, a korábban biztos részvételt jelzők közül is csupán 68 százalék venne részt mindenképpen a választáson.

Medgyessy-Boross találkozó
Medgyessy Péter továbbra is kitart a pártok közös európai parlamenti listája mellett. A miniszterelnök kedden Budapesten, miután Boross Péter volt kormányfővel folytatott megbeszélést, közölte: arról lehet beszélni, hogy ezt közös listának nevezik, vagy másnak. Mint mondta, nem a konkrét forma a meghatározó, de ennél nem tud jobbat. "Azért tartok ki emellett a javaslat mellett akkor is, ha a pártoknak aggályai vannak" - szögezte le, hozzátéve: biztosan tudja, hogy az emberek mögötte vannak ebben az ügyben.
Boross Péter volt miniszterelnök hangsúlyozta: mindent elkövet annak érdekében, hogy "valamivel emelkedettebb, valamivel méltóbb, intelligensebb közéletet felmutatók legyünk". Hozzátette: az eszmecserére mindig készséggel áll rendelkezésre, "mert ezek a témák kivétel nélkül a haza üdvéről szólnak."