Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Medgyessy nem lobbizik egyéni hitelkérelmekért

2002.08.08. 13:21
Még a választásokat megelőzően kezdett tárgyalásokat az Eximbank a Betonút Rt. romániai fővállalkozásával a nagyváradi plaza felépítéséhez adandó 2,6 milliárdos hitelről - cáfolták az illetékesek azokat a lapinformációkat, hogy a hitelt a miniszterelnök közbenjárására utalták volna ki. Keszthelyi András, a Kormányzati Kommunikációs Központ igazgatója szerint Medgyessy Péter nem foglalkozik egyéni hitelkérelmek menedzselésével.
Keszthelyi András, a Kormányzati Kommunikációs Központ igazgatója a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: a kormányfő természetesen nem foglalkozik konkrét hitelkérelmekkel és azok elbírálásával. Minden ezzel ellentétes híresztelés valótlanság.

Előzmények

A Magyar Nemzet és több romániai újság is arról cikkezett, hogy az Eximbank Medgyessy Péter miniszterelnök erdélyi ismerősének beruházásához jelentős összeggű hitelt szerzett. A Lotus Market nevű nagyváradi bevásárlóközpont építésében ugyanis a Betonút Rt. romániai fővállalkozása, a BR Immobilia Kft. is közreműködik, ez a cég kapott nemrégiben hétéves futamidőre 10,6 millió (2,6 milliárd forint) eurós hitelt a pénzintézettől. A beruházás Mudura Sándor, a kormányfő vadásztársának érdekeltsége. A Magyar Nemzet az ügylet kapcsán nehezményezte, hogy az állami hitelhez ugyancsak egy állami cég adott biztosítást, így ha az üzlet nem volna nyereséges a magyar állam elbukná a 2,6 milliárdot.

Bánki Frigyes, az Eximbank vezérigazgatója nem kívánta kommentálni a Magyar Nemzet szerdai számában a nagyváradi beruházásról megjelent állításokat, a Népszabadság kérdésére azonban elmondta, hogy az építkezést szervező BR Immobilia Kft. az idén januárban kereste meg hitelkérelmi pályázatával a bankot. (A Magyar Nemzet azt írta, hogy a bank a kockázatok miatt korábban nem foglalkozott ezzel az ügylettel.)

"Nem kockázatos a hitelnyújtás"

A beruházó mellékelte az Ernst & Young Tanácsadó Kft. megvalósítási tanulmányát, amelyet Bánki profi munkaként értékelt, miután a tanulmány tartalmában tökéletesen megfelelt a banki projektvizsgálati szempontoknak. A nagyváradi terv pozitív hitelelbírálását az a tény is előmozdította - folytatta a Népszabadságnak nyilatkozatát a vezérigazgató -, hogy a cég 36 százalékos saját erővel rendelkezett, és az építkezés ekkorra már meg is kezdődött.

A hitelszerződés múlt heti aláírásának időpontjában a beruházás készültségi foka megközelítette a 40 százalékot. A hitel első felének folyósítási feltétele az üzletközpont üzletbérleti szintjének 40 százalékos elérése, második részét pedig a 70 százalékos szint elérésekor folyósítják.

Szó sincs összeolvasztásról

A hitel biztosítékául szolgál az ingatlan százszázalékos jelzálogjoga, s a bérletidíj-bevételek is az Eximbank számlájára futnak be. A pénzintézet vezetése úgy ítéli meg, hogy jelentős magyar exportot megvalósító projekt támogatásáról határoztak. Az ügyletet - tekintettel az általános romániai kockázatra - biztosítani kellett, így a 10,6 millió eurós hitelösszeg tíz százalékát saját kockázatvállalással hagyták jóvá, kilencven százalékát pedig a Magyar Exporthitel Biztosító Rt. (MEHIB) vállalja.

Bánki Frigyes végül kifejtette: nincs szó a Magyar Nemzet által feltételezett egyesülésről a két intézmény között, az Eximbank és a MEHIB mindössze közös igazgatóságot hoz létre, működési hatékonyságuk javítása érdekében.