Árpád
-2 °C
3 °C

Medgyessy nem lobbizik egyéni hitelkérelmekért

2002.08.08. 13:21
Még a választásokat megelőzően kezdett tárgyalásokat az Eximbank a Betonút Rt. romániai fővállalkozásával a nagyváradi plaza felépítéséhez adandó 2,6 milliárdos hitelről - cáfolták az illetékesek azokat a lapinformációkat, hogy a hitelt a miniszterelnök közbenjárására utalták volna ki. Keszthelyi András, a Kormányzati Kommunikációs Központ igazgatója szerint Medgyessy Péter nem foglalkozik egyéni hitelkérelmek menedzselésével.
Keszthelyi András, a Kormányzati Kommunikációs Központ igazgatója a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: a kormányfő természetesen nem foglalkozik konkrét hitelkérelmekkel és azok elbírálásával. Minden ezzel ellentétes híresztelés valótlanság.

Előzmények

A Magyar Nemzet és több romániai újság is arról cikkezett, hogy az Eximbank Medgyessy Péter miniszterelnök erdélyi ismerősének beruházásához jelentős összeggű hitelt szerzett. A Lotus Market nevű nagyváradi bevásárlóközpont építésében ugyanis a Betonút Rt. romániai fővállalkozása, a BR Immobilia Kft. is közreműködik, ez a cég kapott nemrégiben hétéves futamidőre 10,6 millió (2,6 milliárd forint) eurós hitelt a pénzintézettől. A beruházás Mudura Sándor, a kormányfő vadásztársának érdekeltsége. A Magyar Nemzet az ügylet kapcsán nehezményezte, hogy az állami hitelhez ugyancsak egy állami cég adott biztosítást, így ha az üzlet nem volna nyereséges a magyar állam elbukná a 2,6 milliárdot.

Bánki Frigyes, az Eximbank vezérigazgatója nem kívánta kommentálni a Magyar Nemzet szerdai számában a nagyváradi beruházásról megjelent állításokat, a Népszabadság kérdésére azonban elmondta, hogy az építkezést szervező BR Immobilia Kft. az idén januárban kereste meg hitelkérelmi pályázatával a bankot. (A Magyar Nemzet azt írta, hogy a bank a kockázatok miatt korábban nem foglalkozott ezzel az ügylettel.)

"Nem kockázatos a hitelnyújtás"

A beruházó mellékelte az Ernst & Young Tanácsadó Kft. megvalósítási tanulmányát, amelyet Bánki profi munkaként értékelt, miután a tanulmány tartalmában tökéletesen megfelelt a banki projektvizsgálati szempontoknak. A nagyváradi terv pozitív hitelelbírálását az a tény is előmozdította - folytatta a Népszabadságnak nyilatkozatát a vezérigazgató -, hogy a cég 36 százalékos saját erővel rendelkezett, és az építkezés ekkorra már meg is kezdődött.

A hitelszerződés múlt heti aláírásának időpontjában a beruházás készültségi foka megközelítette a 40 százalékot. A hitel első felének folyósítási feltétele az üzletközpont üzletbérleti szintjének 40 százalékos elérése, második részét pedig a 70 százalékos szint elérésekor folyósítják.

Szó sincs összeolvasztásról

A hitel biztosítékául szolgál az ingatlan százszázalékos jelzálogjoga, s a bérletidíj-bevételek is az Eximbank számlájára futnak be. A pénzintézet vezetése úgy ítéli meg, hogy jelentős magyar exportot megvalósító projekt támogatásáról határoztak. Az ügyletet - tekintettel az általános romániai kockázatra - biztosítani kellett, így a 10,6 millió eurós hitelösszeg tíz százalékát saját kockázatvállalással hagyták jóvá, kilencven százalékát pedig a Magyar Exporthitel Biztosító Rt. (MEHIB) vállalja.

Bánki Frigyes végül kifejtette: nincs szó a Magyar Nemzet által feltételezett egyesülésről a két intézmény között, az Eximbank és a MEHIB mindössze közös igazgatóságot hoz létre, működési hatékonyságuk javítása érdekében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?