Judit
3 °C
7 °C

Spekuláció volt a magyar pavilonra ígért negyedmillió márka

2000.11.09. 22:41
A hannoveri magyar Expo-pavilon értéke többszöröse annak a negyedmillió márkának, amelyet egy német cég kínált a közelmúltban az épületért, egy a világkiállítás szervezői által nem is engedélyezett árverésen. A rendhagyó kialakítása miatt a többi pavilonnál kisebb használati értékű épület iránt egyébként tizenhat komoly vásárló is érdeklődik. Az egyetlen magyar közülük a lágymányosi Expo-telket hasznosító Infopark Rt.
Spekulációnak tartja a hannoveri magyar pavilonra a közelmúltban negyedmillió márkát felkínáló német cég ajánlatát Gérnyi Gábor miniszteri biztos, amely összeg még tájékozódásra is kevés az épület valódi értékét illetően. Ahogy a világkiállítás magyar szereplésért felelős Gérnyi az Indexnek kifejtette, a szerdai akció csupán arra volt jó, hogy ,,bezavarjon az utóhasznosítás rendes menetébe".

A hannoveri kiállítás magyar pavilonja
A körülbelül 35 millió forintnak megfelelő, valójában még az épület korlátozott hasznosíthatóságát tekintve is szerény ajánlatot egy olyan próbaárverésen tette a német cég, amelynek megrendezéséhez a világkiállítást szervező Expo GmbH hozzá sem járult.

A pavilon valódi értéke egyelőre üzleti titok

A miniszteri biztos nevetségesnek minősítette a negyedmillió márkás, az Expo ideje alatt mintegy 3,4 millió látogatót vonzó pavilonra tett ajánlatot, ám az Index azon kérdésére, hogy hozzávetőlegesen mennyit is érhet az épület, csak annyit árult el, hogy a fenti összeg többszöröséről van szó. Az ár, annak ellenére, hogy az esetleges bontásról és a szállításról már a vevő gondoskodik, a miniszteri biztos szerint annak függvényében is változik, hogy Hannoverben marad, vagy máshol épül fel újra a pavilon.

Tizenhat ,,komoly" érdeklődő

Mint ahogy arról már a Népszabadság is beszámolt, összesen tizenhatan érdeklődnek a pavilon iránt. Az utóhasznosításról egyébként kormánybeszámoló rendelkezik, amely szerint a pavilont kizárólag Németországban, illetve magyar vevőnek lehet értékesíteni. Az épületet a közeljövőben minden bizonnyal nyilvános árverésen hirdetik meg.

Egyetlen magyar vevőjelölt

A lágymányosi volt Expo-telek hasznosítását végző, német tulajdonosi háttérrel rendelkező Infopark Rt. is érdeklődik a pavilon iránt, tudta meg az Index a miniszteri biztostól. Gróf Imre, a cég elnök-vezérigazgatója az információt megerősítette, ám üzleti okokból a részletekről, például a felhasználás tervezett módjáról nem nyilatkozott.

Annak ellenére, hogy az épületnek, rendhagyó, hajószerű kialakítása miatt használati értéke kisebb, mint a többi paviloné, Gérnyi Gábor szerint sokféle módon felhasználhatja majd a jövőbeni vásárló. Az eddig befutott érdeklődők például szabadidőpark részeként, kiváló akusztikája folytán koncertteremként vagy kiállítások megrendezésére hasznosítanák az épületet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?