Auguszta
-3 °C
2 °C

A drogprobléma aggasztja leginkább a fiatalokat

2005.04.28. 09:53
Konszolidáltabb, erkölcsösebb a mai magyar ifjúság, derült ki a Mobilitás Ifjúság 2004 című felméréséből. A 15-29 évesek körében végzett felmérés szerint a már szexuális kapcsolatot létesített fiatalok háromnegyede tartós párkapcsolatban él, egzisztenciális kérdéseknél meg jobban aggódik a drogok és az alkohol, a kilátástalanság és a céltalanság miatt.

A kábítószerek terjedését tartják a legkomolyabb problémának a 15-29 éves magyar fiatalok, derült ki a Mobilitás Ifjúság 2004 című felméréséből. A 324 településen, nyolcezer fő megkérdezésével felvett minta a rendszerváltás óta eltelt időszakban másodszor készített pillanatfelvételt a fiatal korosztályokról, írja a Népszabadság.

Bizonytalanság, céltalanság

Az öt évvel ezelőtt készült első felméréshez képest legnagyobb változás, hogy a legégetőbb problémák listájának élére 41 százalékos említési aránnyal a drogprobléma került, az öt éve listavezető munkanélküliség említettsége kevesebb mint a felére csökkent és a második helyre csúszott vissza. Kiesett az első öt említett probléma közül a létbizonytalanság és a pénztelenség, bekerült azonban egy másik addikciós probléma, az alkohol.

A felmérés szerint míg az alkoholproblémát főként a községlakó fiatalok említették, a drogprobléma megítélése nem oszlik meg az állandó lakóhely alapján.

Szakértők szerint, írja a Népszabadság, a problémalista harmadik és ötödik helyén álló kilátástalanság és céltalanság is összefügg a drog- és az alkoholproblémával.

Erényesek

A felmérés szerint a mai fiatalok többsége szexuális szempontból erényes életet él. A korcsoportokra bontott eredmények szerint a 15-19 évesek negyvenhat százaléka még nem élt nemi életet, a szexuális tapasztalattal rendelkezők átlagosan 15,9 éves korukban vesztették el szüzességüket. A szexuális tapasztalat mértéke az iskolázottság és a látogatott iskola presztízsével fordítottan arányos. A felmérésben résztvevő teljes, 15-29 éves csoportot tekintve a magyar fiatalok átlagosan tizenhét évesen kezdik meg a szexuális életet.

A felmérés szerint a mai fiatalok meglehetősen monogám életet élnek. A szexuális kapcsolatot átélt fiatalok hetvenöt százaléka tartós párkapcsolatban él, a 25-29 évesek (ahol a szüzek aránya két százalék) nyolcvanhárom százalékának van állandó párkapcsolata, írja a Népszabadság.

A fiatalok legnagyobb része rendszeresen alkalmaz fogamzásgátló eszközöket. A legfiatalabb, 15-19 éves korcsoport hat százaléka nem védekezik egyáltalán. A 25-29 évesek között már többnyire csak azok nem védekeznek, akik gyerekvállalásra készülnek.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft