Edina
-12 °C
-3 °C

Bedöglött az ügynöklistát megsemmisítő gép

2005.03.02. 12:28
Egy kutatóintézet az adatvédelmi ombudsmannak 1300 nevet tartalmazó ügynöklistát adott át. Péterfalvi szerint a cég nem adatkezelő, ráadásul az irodájában nem akar bizonytalan eredetű listákat tárolni, ezért bezúzta a papírokat.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerdán a sajtó nyilvánossága előtt bezúzta azt az ügynöklistát, amelyet egy kutatóintézet állított össze és vitt el az irodájába. A Political Capital Péterfalvitól azt szeretné megtudni, hogy milyen módon hozható nyilvánosságra az általuk összeállított, elvileg már "leleplezett" ügynökök nevét tartalmazó lista. Péterfalvi kijelentette, "az elvi állásfoglaláshoz nem szükséges a nevek ismerete", ezért arra szólította fel a céget, hogy vegyék vissza a listát, ellenkező esetben ő személyesen megsemmisíti azt.

Nem bírta az irattömeget

A kutatóintézet munkatársai az utóbbi megoldást választották, így Péterfalvi az iratmegsemmisítőbe helyezte a pakkot. A gép azonban egy idő után felmelegedett és felmondta a szolgálatot. Péterfalvi szerint ez is jól jellemzi, hogy hivatala milyen anyagi helyzetben dolgozik. A megsemmisítés ezután a folyosóról behozott közös iratmegsemmisítővel folytatódott.

Már ismert nevek

Somogyi Zoltán, a kutatóintézet vezetője szerint ez a rendellenesség akár szimbolikusnak is tekinthető, miszerint "a történelmet nem lehet megsemmisíteni". Az Ungváry Krisztián történész vezetésével összeállított 1300 nevet tartalmazó listán szereplők mindegyikéről megjelent már, hogy érintett (beszervezettek, megrendelők, tartótisztek), mondta.

Jogosulatlan adatkezelés

Akciójáról Péterfalvi az Indexnek elmondta, hogy kedden találta ki, ugyanis nem akart bizonytalan eredetű neveket tartalmazó papírokat az irodájában tárolni. Egyben a kutatóintézetet felszólította, hogy hivatalánál azonnali hatállyal jelentsék be, mivel foglalkoznak, ugyanis enélkül tevékenységük jogosulatlan adatkezelésnek minősül. A listával kapcsolatban az adatvdelmi biztos a jövő hétre ígérte állásfoglalását. Előzetesen az Indexnek annyit mondott, arról kell döntenie, hogy tudományos kutatásokra hogyan vonatkozik a jelenlegi szabályozás.