Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Nagy-Magyarország kép a párizsi rezidencián

2005.03.02. 06:54
Nagy-Magyarországot ábrázoló textilkép fogadja a párizsi magyar követségi szálláshely bejáratánál a diplomáciai szereplőket – írja a Népszava.
Egy textilművész által 2000-ben készített Nagy-Magyarországot ábrázoló kép áll a párizsi magyar követségi szálláshely épületében. A Népszava úgy tudja, Kékessy Dezső, az Orbán-kormány párizsi nagykövete működése idején helyeztek el a képet a kiemelt magyar középületben.

Erről most értesültek a Külügyminisztériumban, így csak a későbbiekben születhet döntés arról, mi legyen a sorsa az esztétikailag magas színvonalú, politikailag megkérdőjelezhető tartalmú alkotásnak.

A millenium évében készült "Ezeréves fa" című alkotás Kubinyi Anna textilművész ajándéka. Az alkotásban a trianoni jelképet a fa lombkoronájának egésze jeleníti meg, belsejében pedig külön színt kap a mai Magyarország. Kubinyi Anna sokáig élt Dél-Franciaországban. Kiállított Nizzában, Mentonban, Monte-Carlóban és Londonban.

A közelmúltban egy televízió vágóképeiből derült ki, hogy Orbán Viktor volt kormányfő saját autóját egy Nagy-Magyarországot ábrázoló országjelzés díszíti. A matricás Golf benne van a Fidesz elnökének vagyonbevallásában, amely szerint 2001-ben vette a járművet.