Fájdalomdíj a kiesett képviselőknek

2002.04.24. 06:43
Fél éven keresztül havonta minimum 165 ezer forintot kanak végkielégítésként azok a parlamenti képviselők, akik - összesen 135-en - az idei választáson elvesztették mandátumukat. A váltás, az átadás-átvétel teljes technikai költsége 1,85 milliárd forint.
A parlamenti választások eredményeképpen összesen 135 parlamenti képviselő mandátuma szűnik meg, így ennyien jogosultak végkielégítésre, amelyet az Országgyűlés működésének befejezésétől számított hat hónapon keresztül kapnak.

Vége a dalnak

A most lezáruló négyéves parlamenti ciklusban tevékenykedő képviselők közül az MSZP képviselőcsoportjából 47, a Fidesz-frakcióból 25, az FKGP-ből 21, a függetlenek közül 20, a MIÉP-ből 12 (a párt 5 százalék alatti listás szavazataránya miatt az egész frakció), az SZDSZ-ből 9, az MDF-ből pedig 1 képviselő nem szerzett mandátumot az áprilisi választásokon.

A képviselői végkielégítésről az országgyűlési képviselők tiszteletdíjáról, költségvetéséről és kedvezményeiről szóló törvény rendelkezik.

Ez alapján ha a képviselő megbízatása az Országgyűlés működésének befejeztével szűnik meg, a volt képviselő - újraválasztásának esetét kivéve - további hat hónapon keresztül az alapdíja és pótdíja a megbízatása megszűnését megelőző hat havi átlagának megfelelő összegű ellátásra jogosult.

A képviselő kérelmére az ellátást egy összegben kell kifizetni. Az erre az időre folyósított díjazás időtartama is munkaviszonyban töltött időnek számít.

A jogszabály szerint az alapdíj a mindenkori köztisztviselő illetményalap ötszöröse, az Országgyűlés Hivatalától kapott tájékoztatás szerint ez jelenleg 165 ezer forint.

Mindenféle pótdíjak

Bizottsági tagként az alapdíj 40 százaléka, 66 ezer forint pótdíj jár a képviselőknek, de legfeljebb két bizottsági helyért jár a végkielégítés.

A távozó képviselők között van két jegyző - Kapronczi Mihály (MIÉP) és Mádai Péter (SZDSZ) - is, ők pótdíjként alapdíjuk 70 százalékát, 115 ezer 500 forintot fognak még havonta kapni a következő fél évben.

Bizottsági elnökként Pokol Béla (FKGP, alkotmányügyi bizottság), Sasvári Szilárd (Fidesz, kulturális bizottság), Bernáth Varga Balázs (FKGP, önkormányzati bizottság) és Bognár László (MIÉP, társadalmi szervezetek bizottsága) 100 százalékos pótdíjra, azaz 165 ezer forint pluszra számíthat.

A mandátumot nem szerzett bizottsági alelnökök - Rubovszky György (Fidesz), Cseh Sándor, Danka Lajos, Hanó Miklós, Horváth Béla, Kurucsai Csaba, Orosházi György (FKGP), Rozgonyi Ernő, Zakó László (MIÉP), Bajor Tibor, Kertész István, Nemcsók János (MSZP), Dornbach Alajos (SZDSZ) - alapdíjuk 80 százalékát, 132 ezer forintot számolhatnak hozzá fél éven keresztül ellátásukhoz.

Az új Országgyűlésbe be nem került frakcióvezetők, illetve a független képviselők megbízottja 198 ezer forintot kap még hat hónapig pótdíjként alapdíja mellé.

A váltás technikai költsége 1,85 milliárd forint

Az Országgyűlés Hivatalánál elmondták, hogy a központi költségvetés országgyűlési fejezetében 1,85 milliárd forint áll rendelkezésre a parlament átadás-átvételének lebonyolítására. Ebből a keretből fogják a végkielégítések mellett többek között az új parlamenti belépők elkészítését, a frakcióvezetői irodák felújítását megoldani.