Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Pokorni pontosítaná a választási törvényt

2003.10.28. 15:36
A Fidesz pontosítaná és feszesebbé tenné a választási törvényt - hangzott el egy sajtótájékoztatón amelyet Pokorni Zoltán, a párt alelnöke tartott a demecseri választás megismétléséről. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szerint a helyiek semmi törvénytelent nem követtek el, a szabad demokraták szabolcsi irodavezetője azt kifogásolja, hogy a bíróság nem hallgatta meg a "másik felet".
Életveszélyesen megfenyegették Fáky Lászlónét, a Fidesz demecseri megismételt időközi polgármesteri választáson is induló jelöltjét, aki rendőrségi feljelentést tett - erősítette meg az MTI értesülését kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Az ügyben veszélyeztetés gyanújával szabálysértési eljárás indult. Az MTI pártkörökből származó információja szerint a jelöltet telefonon fenyegette meg egy ismeretlen személy még hétfőn, miután a sajtóhírekből közismertté vált, hogy a bíróság elrendelte a demecseri választás megismétlését különböző, az eredményt befolyásoló kampányszabálytalanságokat megállapítva.

Nem lesz új jelölés
A helyi választási bizottság tűzi majd ki a megismételt demecseri időközi polgármester-választás időpontját - mondta Borbély Károly, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Választási Iroda vezetője, a térségi önkormányzat főjegyzője kedden az MTI-nek. A bíróság döntése alapján a szavazást november 19-ig kell megismételni - tette hozzá a választás lebonyolításának törvényességéért felelős szakember. Borbély Károly hangsúlyozta: a törvénynek megfelelően a választási eljárásnak csak a befejező részét, a szavazást, illetve a hozzá kapcsolódó kampányt kell megismételni, nem pedig a teljes procedúrát. "Ennek megfelelően új jelölésre nincs mód, ugyanaz a két jelölt Fáky Lászlóné, a Fidesz és Kis Gyula, az MSZP, az SZDSZ és a Szövetség Demecserért Egyesület közös jelöltje indulhat a megismételt választáson" - emelte ki az irodavezető-főjegyző. Hozzátette: a szavazás időpontjáról hirdetményen, vagy szórólapon értesíti majd az illetékes választási testület a demecserieket. Az MTI értesülése szerint a demecseri helyi választási bizottság még a héten dönt a megismételt szavazás időpontjáról.

Az október 19-i időközi polgármesterválasztást Kis Gyula, az MSZP, az SZDSZ és a Szövetség Demecserért Egyesület közös jelöltje 1547 szavazattal nyerte meg, míg Fáky Lászlóné, a Fidesz jelöltje 1024 szavazatot kapott. A választás megismétlését a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság rendelte el hétfőn jogerős ítéletében, helyt adva a Fidesz megyei szervezete által benyújtott kifogásoknak.

Vannak szabályok

"Magyarországon nem volt még példa arra, hogy választási csalás miatt a bíróság megsemmisített volna egy választási eredményt - mondta Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke keddi sajtótájékoztatóján Budapesten, a demecseri választással kapcsolatos bírósági döntésről. A politikus véleménye szerint ez Európában sem gyakori. Pokorni Zoltán közölte: a bírósági döntés arra mutat rá, hogy a demokráciának vannak szabályai, amelyeket nem lehet megszegni.

A Fidesz elnöksége arra szólítja fel a frakció jogi kabinetjét, hogy készítsen és terjesszen a parlament elé egy javaslatot, amely pontosítja és feszesebbé teszi a választási törvényt. Pokorni Zoltán szerint, ha a demokrácia szabályainak megszegése bevett gyakorlattá, vállrándítással elintézett üggyé válik, akkor megkérdőjeleződik a demokrácia és a jogbiztonság is. Pokorni bírálta Kuncze Gábort, az SZDSZ elnökét is, aki korábban a hírre úgy reagált: az biztos, hogy a helyiek semmilyen csalást nem követtek el, olyat pedig különösen nem, ami törvénytelen lett volna, és befolyásolta volna a választások eredményét. A Fidesz-alelnök szerint Kuncze ezzel a kijelentésével a bíróságot támadta. "Ez elfogadhatatlan és veszélyes álláspont" - mondta Pokorni.

Nincs is jogosítványa

"Ha meghallgatta volna az ellenérdekelt felet is a bíróság a demecseri időközi polgármester-választás megismétlését elrendelő végzése előtt, lehet, hogy más döntést hoz" - jelentette ki Lövei Csaba, az SZDSZ szabolcsi irodavezetője a párt keddi nyíregyházi sajtótájékoztatóján. Az SZDSZ elfogadja a bíróság határozatát, de van véleménye róla, hiszen a választók befolyásolásának tartott esetek tényként nem állják meg a helyüket - hangsúlyozta a térségi pártvezető.

Lövei Csaba arról, hogy Kis Gyula, az MSZP, az SZDSZ és a Szövetség Demecserért Egyesület jelöltje valótlanul állította, hogy megkapta az ajánlószelvények több, mint felét, úgy vélekedett: ezt ma már nem lehet bebizonyítani, hiszen a dokumentumokat meg kellett semmisíteni. "A szavazást nem a szelvények száma dönti el, hiszen ilyen alapon az állítólag 1817 ajánlást leadott Fáky Lászlónénak, a Fidesz jelöltjének nyernie kellett volna, mégis csak 1024-en voksoltak rá, szemben Kis Gyula 1547 szavazatával" - tette hozzá.

Lövei Csaba fontosnak tartotta, hogy a kampányban elhangzott állítások szerinte nem lehetnének perdöntőek, mert "a Fidesz jelöltje is befolyásolta a szavazókat azzal, hogy tanuszodát és sportcsarnoképítést ígért, holott a demecseri önkormányzat költségvetése és hitelképessége erre nem teremt lehetőséget". A szavazók szervezett szállításáról közölte: a Fidesz által megnevezett személynek nincs autója és jogosítványa. Így szerinte minden alapot nélkülözött az állítás, hogy a személy járművel vitte volna a voksolókat az urnákhoz.

A harmadik kifogásolt és a bíróság által elfogadott állítással kapcsolatban - miszerint Kis Gyula oktatási intézményben kampányolt - a szabolcsi SZDSZ-vezető elmondta: valóban készült a demecseri gimnázium bejárata előtt egy kép a jelöltről az egyik miniszterrel, de "ilyen alapon a Fideszt is elmarasztalhatták volna, hiszen a párt elnöke, Orbán Viktor a helyi iskola épületében lévő tornateremben tartotta a választási nagygyűlését".