Az OTP gépén utazik Gyurcsány

2006.09.16. 12:29
Nincs napirenden egy kormányzati különgép vásárlása, mondta a kormányszóvivő, amikor a kormányfő bérelt gépes utazásainak részleteiről érdeklődtünk. Gyurcsány Ferenc idén négyszer utazott bérelt géppel, ebből háromszor a Csányi Sándor vezette OTP Bank egyik cégétől bérelt egy Falcon 900-ast. 25 EU-tagállam közül 18-ban van kormányzati különgép.
Falcon 900 EX

A Falcon 900 EX típusú jet utastere 10 méter hosszú és 2 méter széles, hatótávolsága 8300 kilométer, sebessége meghaladhatja a 930 kilométert óránként.

A Falcon 900 EX típusú gépek maximum 14 főt képesek szállítani a két pilótán és a légiutaskísérőn kívül, de hosszú távú utakra csak nyolc személy számára kényelmes. A Falcon 900 EX ülései ággyá is alakíthatók, ekkor öt ember alhat kényelmesen a felhők felett.

A Falcon 900 EX neve a belpolitikai hírekből is ismerős lehet, 2002-ben ilyen típusú gépen utazott Orbán Viktor Bostonba, hogy díszdoktorrá avathassák. A repülőút később belpolitikai botránnyá dagadt, mivel az akkori ellenzék nehezményezte, hogy repülőt egy svájci charter-bróker cégtől 32 millió forintért bérelték a hivatalos látogatás egy napjára.

Gyurcsány Ferenc 17-szer, összesen 117 millió forint értékben utazott hivatalos útjain bérelt különgéppek, adtunk hírt róla pár napja. A miniszterelnök idei megválasztása óta négyszer vett igénybe bérelt repülőt, egyszer Brüsszelbe a Malévtól, háromszor - Luxemburgba, Bulgáriába és hétfőn Szocsiba - pedig az Air-Invest Kft.től. A három út összesen 16 millió forintba került.

Nincs vetélytárs

Danks Emese kormányszóvivő az Indexnek azt mondta, ha egy adott út szervezésekor az derül ki, hogy a bérlés a gazdaságosabb megoldás, akkor a kormányzat két lehetőség közül választhat: a Malévtől, vagy az Air-Invest Kft.-től bérel egy gépet. Ez sem jelent azonban igazi alternatívát, mivel a Malévnak csak nagyobb gépei vannak, így ha a delegáció kicsi, egyedül az Air-Invest áll rendelkezésre, mivel Magyarországon nincs versenytársa, amelyik korszerű (biztonságos) gépekkel rendelkezne.

Az Air-Invest Kft. a Csányi Sándor vezette OTP Bank százszázalékos tulajdonában van. A cég tavaly nyáron vásárolt egy Falcon 900-as repülőgépet, amelyet cégeknek - és a jelek szerint - kormányszerveknek is rendszeresen bérbe adnak.

falcon 900 ex
Falcon 900 EX

A Miniszterelnöki Hivatal egyik belső kimutatása szerint a 25 EU-tagállam közül 18-ban van kormányzati különgép. Ciprus, Finnország, Magyarország, Ausztria, Észtország, Luxemburg, Litvánia állami vezetői vagy menetrend szerinti járatokkal utaznak vagy magángépet bérelnek.

Danks Emese az Indexnek azt mondta, kormányzati különgép vásárlása nincs napirenden. "A lehetőséget a rendszerváltás óta szinte mindegyik kormányzat vizsgálta, és bár a korábbi számítások alapján gazdaságos lenne ez a megoldás, pénzügyi okok miatt, soha nem valósult meg" - mondta.

Belga Királyság a légierő gépe áll rendelkezésre, általában ezt használják
Ciprusi Köztársaság nincs különgép, a menetrendszerinti járatokat preferálják, nagyon ritkán bérelnek különgépet
Cseh Köztársaság a honvédség különgépei állnak az állam- és kormányfő rendelkezésére külföldi látogatásaik alkalmával
Dán Királyság van a légierőnek egy kis különgépe, de menetrendszerinti járatokat is igénybe vesznek és szükség esetén bérelnek különgépet is
Észt Köztársaság nincs különgép
Finn Köztársaság nincs különgép, vagy menetrendszerinti járattal utaznak, vagy magán-légitársaságoktól bérelnek, ha nagyszámú a delegáció
Francia Köztársaság több kormányzati különgéppel rendelkeznek, az Airbus-ok a légierő igazgatása alá tartoznak. A különgépek elsősorban a köztársasági elnök, másodsorban a miniszterelnök, harmadsorban a külügyminiszter rendelkezésére állnak. A kormány további tagjai a miniszterelnök jóváhagyásával vehetnek igénybe különgépet.
Görög Köztársaság van egy kisméretű kormánygép, amelyet éppen a szerény mérete miatt inkább a kormányfő használ a hivatalos útjaira. A köztársasági elnök, a kísérő delegációk mérete miatt, jellemzően az Olympic Airways járatait vesz igénybe hivatalos útja alkalmával.
Holland Királyság van állami/kormány különgép
Ír Köztársaság van állami/kormány különgép
Lengyel Köztársaság van állami/kormány különgép
Lett köztársaság van egy kis állami különgép, nagy delegációk esetén a lett légitársaságtól bérelnek nagy gépet
Litván Köztársaság 2006 első felében vettek 4 gépet, amelyből az egyet átalakítanak erre a célra
Luxemburgi Nagyhercegség nincs állami /kormányzati különgép. A hivatalos látogatásokkor magán légitársaságoktól vagy a belga légierőtől bérelnek gépet. Időnként a menetrendszerinti járatokat használják
Magyarország nincs kormányzati gép
Máltai Köztársaság van állami/kormány különgép, de nem minden esetben használják
Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága a hadsereg állományában van egy különgép (nem katonai gép), amit állam- és kormányfői utazáshoz használnak, de emellett néha bérelnek is
Németországi Szövetségi Köztársaság van állami/kormány különgép, de nem feltétlenül azt használják (létszámfüggő)
Olasz Köztársaság van 2 állandó kormányzati különgépük
Osztrák Köztársaság nincs különgép, vagy menetrendszerinti járattal utaznak, vagy magán-légitársaságoktól bérelnek
Portugál Köztársaság a légierőnek van egy Falcon 50 típusú gépe, ami mindig az állam- és kormányfő rendelkezésére áll
Spanyolország a spanyol légierő különgépeit használják
Svéd Királyság van állami/kormány különgép
Szlovák Köztársaság van állami/kormány különgép (de a jelenlegi miniszterelnök a menetrendszerinti járatokat preferálja)
Szlovén Köztársaság van állami/kormány különgép, de nem minden esetben használják