Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Évi tízmilliók a fantomszékházért

2005.08.25. 14:24
Feljelentést tesz a Környezetvédelmi Unió hűtlen kezelés gyanújával, mivel gyanújuk szerint évi százmillió forintért bérlik a Környezetgazdálkodási Intézet székházát, miközben az épület üresen tátong. A környezetvédelmi tárca megpróbálta ugyan felbontani a még az Orbán-kormány idején kötettett szerződést, de ez nem járt sikerrel. A bérlet havi 6,7 millióba kerül, az őrzés pedig kétszázezer forintot emészt fel.

Hűtlen kezelés gyanújával a Környezetvédelmi Unió feljelentést tesz a Környezetgazdálkodási Intézet (KGI) volt székházának gazdálkodásával kapcsolatban, mondta Egervári Dénes, a szervezet elnöke a székház előtt tartott sajtótájékoztatóján csütörtökön Budapesten. A minisztérium elismerte, hogy kihasználatlanul áll az épület.

Egy éve üres

A Környezetvédelmi Unió információi szerint bár már szinte egy éve teljesen üresen áll a Szófia utcai székház, a bérleti szerződés változatlan formában fennáll, az éves költsége 100 millió forint nagyságrendű.

R. Bakonyi Ágnes, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) sajtófőnöke az MTI-nek elmondta, az előző kormány 10 éves, határozott időre szóló szerződést kötött egy olasz céggel, a Magiar So.Fin. Kft.-vel. A szerződést az új kormány többször próbált felmondani, de nem jártak sikerrel. "Ki kellene fizetnünk a bérleti díjat így is, úgy is" - fogalmazott a sajtófőnök.

Albérletbe nem adható

A tárca szerette volna "albérletbe" kiadni az épületet, de az olasz cég ebbe nem ment bele. Egervári Dénes elmondta, "az előző kormány idején reprezentatív rendezvényeiről elhíresült székház, pazarló gazdálkodása és tékozló kicsapongásai miatt sokat szerepelt akkor a sajtóban.

Akkor az SZDSZ támadta legkeményebben a kisgazda vezetésű tárcát a pazarlások miatt, ma pedig az SZDSZ vezette minisztérium az, aki ezt a folyamatot fenntartja azáltal, hogy egy szinte üres székházért évi 100 millió forintos nagyságrendű közpénzt fizet ki bérleti díj és egyéb költségek címén".

Kérdések a miniszterhez

A Környezetvédelmi Unió több kérdéssel fordult a környezetvédelmi miniszterhez: "abban a kormányban és abban a minisztériumban, ahol a takarékosság és takarékoskodás annyiszor elhangzik, hogyan tartható fenn egy ilyen állapot? Ha nem mondható fel a bérleti szerződés vagy csak nagyon rossz kondíciókkal, akkor miért nem használják valami egyéb közfunkcióra? Az intézet utódjának alkalmazottainak miért szükséges külön irodát bérelni?

Őrzésre havi 200 ezer

R. Bakonyi Ágnes emlékeztetett arra, hogy 2004. április elsejével szüntették meg a Környezetgazdálkodási Intézetet, a tevékenységét a háttérintézmények között osztották szét. Megjegyezte, az épület annyira kicsi, hogy abban nem fér el a minisztérium egyik részegysége sem, "egy önálló osztály odaköltöztetése pedig nagy luxus lenne".

A sajtófőnök elmondta, a minisztérium irattára a mai napig a volt székházban van, tehát az, hogy teljesen kihasználatlan lenne, nem igaz. R. Bakonyi Ágnes elmondta, az ingatlan költségeiből havonta másfél millió forintot, a rezsi összegét megtakarítják, az ingatlan őrzésére havonta 200 ezer forintot és a szerződésben rögzített 6,7 millió forintos bérleti díjat fizeti ki a tárca.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!