Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Megduplázódott az államtitkárok száma?

2005.04.28. 09:43
A kormánynak ma több mint kétszer annyi politikai és címzetes államtitkára vagy államtitkári besorolásban lévő biztosa, illetve megbízottja van, mint az Orbán-kabinetnek volt 2002-ben - írja a Magyar Nemzet. Számításaik szerint ma 35 politikai és címzetes államtitkár dolgozik.
A kormánynak ma több mint kétszer annyi politikai és címzetes államtitkára illetve megbízottja van, mint az Orbán-kabinetnek volt 2002-ben – olvasható a Magyar Nemzet csütörtöki számában. A miniszterelnök-váltás óta arról szinte semmit nem lehet tudni, hogy milyen konkrét tevékenységet folytatnak a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkárai.

A legtöbb kancellárián lévő államtitkár és különféle megbízott megnevezésében szerepel ez a kifejezés, ám valós tevékenységükről szinte alig értesül a közvélemény – írja a lap.

A településekkel és önkormányzati fejlesztésekkel például a BM-en kívül legalább három miniszterelnöki megbízott foglalkozik, valamint egy tárca nélküli miniszter és politikai államtitkára, plusz Nagy Sándor.

35

A lap számításai szerint jelenleg 35 politikai és címzetes államtitkára van a Magyar Köztársaság kormányának. Ezenkívül politikai államtitkári besorolásban van négy kormánymegbízott (közülük Baja Ferenc és Nagy Sándor, akik egyébként is a kancellária politikai államtitkárai) és három politikai főtanácsadó, valamint a két kormányszóvivő.

A 2002 óta kinevezett kilenc kormánybiztos automatikusan államtitkári (méghozzá közigazgatási államtitkári) juttatásokban részesül. A lap úgy tudja, az Orbán-kormányban 2002-ben 25 politikai államtitkár dolgozott. Jelenleg egyébként a 198 kormánypárti képviselőből 68-an töltenek be valamilyen kormányzati tisztséget is.