Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Faragó Csaba: nem bábnak szerződtem

2001.03.05. 18:56
A kérdések többségét válasz nélkül hagyta Faragó Csaba, az ÁPV Rt. nemrég kinevezett vezérigazgatója, az igazgatóság elnöki tisztének várományosa a parlament költségvetési bizottságának hétfői ülésén. Az elnök-jelölt szavaiból kiderült: a tervezett 180 milliárdos privatizációs bevételből csupán 60-80 milliárdnyi realizálható. A privatizációs szervezet jövőjéről elmondta: a cég jelenlegi formájában megszűník, helyét az Adósságkezelő Rt., illetve a Nemzeti Holding veszi át. Visszautasította azt a felvetést, hogy csupán bábnak szerződött volna a privatizációs szervezethez, tervei ismertetésének elmaradását pedig időhiánnyal magyarázta.
Faragó Csaba
Faragó Csaba, az ÁPV Rt. március elsejével kinevezett vezérigazgatója, az igazgatóság elnöki tisztének várományosa a parlament költségvetési bizottságának hétfői ülésén ismertette azt a korábban már napvilágot látott tényt, hogy a privatizációs szervezet jelenlegi formájában megszűnik, helyét pedig az Adósságkezelő Rt., illetve a Nemzeti Holding veheti át. Leszögezte: erre azért van szükség, mert a privatizációs kényszernek vége, ezért ezután a vagyonkezelésre kell koncentrálni, nem pedig a privatizációra. Faragó arról is említést tett, hogy a megváltozott struktúra miatt az új szervezeteket a privatizációs törvény hatálya alól ki kell vonni és új szabályokat kell alkalmazni. Az ellenzéki képviselők aggályosnak tartanák, ha nem a privatizációs törvény alapján működnének az új cégek, Faragó azonban nem adott megnyugtató garanciákat a képviselőknek.

Minden pozícióját megtartaná Faragó

A nyilvánosság előtt először szereplő Faragó Csaba képviselői kérdésre elmondta: minden pozícióját meg kívánja tartani, így továbbra is igazgatósági tagja marad az MFB Rt.-nek, igazgatósági elnöke a Dunaferrnek és elnök-vezérigazgatója az ÁPV Rt.-nek. Több képviselő is érdeklődött a MALÉV esetleges jövőjéről, a légitársasággal kapcsolatos ÁPV-s tervekről azonban Faragó Csaba nem beszélt. Leszögezte viszont, hogy munkáját a tisztesség és az átláthatóság fogja jellemezni.

Nem privatizálnák a Dunaferrt

A Dunaferr jövőjéről annyit mondott: nem tervezik a cég privatizációját, létszámleépítés sem várható, az előző menedzsment üzleti tervét azonban újraírják, mert úgy gondolják, nem 450 milliós nyereséggel kell számolnia a cégnek, hanem 4,5 milliárdos eredménnyel. Keller László szocialista képviselő kérdésére jelezte, hogy gépészmérnökként csekély ismerete van a kohászatról, de érdekli a terület és sikerre kívánja vinni a céget. Arra szintén nem válaszolt Faragó, hogy létszámleépítés nélkül hogyan kívánja megtízszerezni a vállalat nyereségét, s arra sem adott feleletet, miért nem tervezik a privatizációt.

Az ÁPV Rt. várható bevételeiről Faragó azt mondta: a készülő üzleti terv szerint 60-80 milliárd forint privatizációs bevételre lehet számítani 2001-ben. Keller László értetlenkedve fogadta a bejelentést, mivel a költségvetés szerint 180 milliárdos bevételre kellene szert tennie a privatizációs szervezetnek. A politikus annak a véleményének adott hangot, hogy ez is jelzi a költségvetés ,,kiszámíthatóságát", ami azt eredményezi, hogy pótköltségvetést kell készíteni.

Bauer Tamás (SZDSZ) arról érdeklődött, miért nem pályázat útján értékesítik a Postabankot, mi annak a magyarázata, hogy mintegy ingatlanügynökségként ténykedve árulják a tévé székházat. Faragó a Postabank ügyeiről arra hivatkozva nem kívánt részleteket elárulni, hogy arról majd úgyis a kormány dönt. A tévészékházzal kapcsolatos felvetésre azt mondta: először nem sikerült értékesíteni a volt tőzsde palotát, a második körben azonban bíztató ajánlatok érkeztek.

A bizottságok támogatták Faragó jelölését

Faragó Csaba zárszavában az idő hiányával magyarázta, hogy mellőzte terveinek részletes ismertetését, visszautasította azt a képviselői véleményt, hogy csak báb lenne, mint mondta: nem marionett bábúnak szerződött, hanem tisztességes, átlátható munkára. A költségvetési bizottság 16 kormánypárti tagja támogatásáról biztosította az ÁPV Rt. elnök-jelöltjét, míg az ellenzéki pártok 11 honatyája alkalmatlannak tartotta a posztra Faragó Csabát.

A gazdasági bizottság szintén támogatta Faragó elnöki kinevezését, de hasonlóan a költségvetési bizottsági meghallgatásán történtekkel, válasz nélkül hagyta a hozzá intézett kérdések többségét.