Erzsébet
1 °C
4 °C

’Nem fognak megállítani!’

2002.06.23. 17:45
Telefoninterjút adott vasárnap Farkasházy Tivadarnak Medgyessy Péter. A miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy nem fog egyetlen kérdést sem elhárítani, ugyanakkor kijelentette a kormány lezárja a múltat, és feltárja a közelmúltat. A humorista Balaton-parti házában tartott rendezvényen jelen volt több ismert baloldali értelmiségi. Lengyel László óva intette a kormányt egy "szocialista Simicska" kinevezésétől.
Titok, de nem bűn - fogalmazott Medgyessy Péter kémelhárítói múltjával kapcsolatban vasárnap Farkasházy Tivadarnak, a szárszói találkozó házigazdájának adott telefoninterjújában. Az ismert humorista-újságíró meghívására az idén tizedszer jelentek meg a Balaton-parti hétvégi házának kertjében közéleti személyiségek - köztük kormánytagok, vezető koalíciós politikusok, művészek, baloldali liberális értelmiségiek.

Az ügynökügy volt terítéken

Farkasházy Tivadar a sevillai EU-csúcstalálkozóról hazatérő miniszterelnököt elsősorban a hét közben nyilvánosságra került és a koalícióban is feszültséget okozó múltjáról kérdezte, a telefoninterjút vendégei is figyelemmel kísérhették.

- Nem fogok egyetlen egy kérdést sem elhárítani - mondta tréfálkozva Medgyessy Péter, aki kiemelte, hogy szerdán a 198 kormánypárti képviselő közül mindössze három gondolta úgy, hogy le kellett volna mondania kormányfői posztjáról.

Hiba történt

Megerősítette a reggeli telefoninterjújában közölteket, miszerint "hiba történt" és valószínűleg korábban el kellett volna mondania a múltjáról szóló információkat.

Ígéretet téve arra, hogy később részletesen beszél majd a történtekről, Medgyessy Péter hangsúlyozta, hogy kémelhárítói tevékenysége 1978 és 1982 között - a korábbi sikertelen IMF-csatlakozás után - a valutaalapba való belépés "kellő biztonsággal való előkészítésére" vonatkozott.

A politikus szerint a kedd reggel nyilvánosságra hozott információkkal az ellenzék azt kívánta elérni, hogy ne az elmúlt négy évben történtekkel foglalkozzon a közvélemény.

A Fidesznek is van múltja

- Nem fognak megállítani, lezárjuk a múltat és tisztázzuk a közelmúltat - hangoztatta a miniszterelnök, hozzáfűzve "most már nekik is van múltjuk", amelynek megismerése és feltárása - mint mondta - az embereknek az igénye és az ő igénye is.

A sevillai csúcstalálkozóról szólva a kormányfő hangsúlyozta, hogy barátságos fogadtatásban részesült. A július elején esedékes dániai és vatikáni útja mellett megemlítette, hogy Wolfgang Schüssel osztrák kancellár szeptember elejére szóló ausztriai látogatásra hívta meg.

Salátatörvény és vizsgálóbizottság

Medgyessy Péter reflektált Bauer Tamás SZDSZ-es volt országgyűlési képviselőnek a jelenlegi parlamenti többség tevékenységével kapcsolatos, a szárszói találkozón kifejtett kritikai megjegyzéseire is.

Bauer Tamás kifogásolta ugyanis, hogy - az előző kormányzati ciklushoz hasonlóan - a jelenlegi koalíciós képviselők is intéznek interpellációkat és azonnali kérdéseket a korábbi kormányt bírálva; salátatörvénynek nevezte a költségvetési törvénymódosításra benyújtott előterjesztést és hibának tartja, ha nem áll fel az MDF által javasolt vizsgálóbizottság a Medgyessy-ügyben.

A miniszterelnök mindezzel kapcsolatban annyit jegyzett meg: lehet, hogy volt igaza Bauer Tamásnak abban, amit mondott. Hozzátette: azt nem ígéri, hogy nem fognak hibázni, de megfontolják az ilyen jellegű kritikákat és megpróbálnak korrigálni.

Demszky bízik magában

Farkasházy Tivadar felhívta a színpadra a szabad demokraták és a szocialisták főpolgármester-jelöltjét is. Demszky Gábor SZDSZ-es politikus kijelentette: abban bízik, hogy le fogja győzni Schmitt Pált. Erre az MSZP-s Gy. Németh Erzsébet úgy reagált, ha két férfi vív, akkor egy nőnek mindig van esélye.

A szárszói találkozón, a politikai vitában röviden megszólalt többek között Kuncze Gábor SZDSZ elnök-frakcióvezető, Lengyel László és Kéri László politológus, valamint Vitányi Iván MSZP-s országgyűlési képviselő.

Valódi választás

Vitányi Iván arról beszélt, hogy a korábbi parlamenti választásokkal ellentétben 2002-ben jött el "a demokrácia pillanata", amikor valódi választás elé került a magyar társadalom. A jelenlegi kormánytöbbségnek - szavai szerint - a morális teljességet össze kell kapcsolnia egy olyan racionalizmussal, amelyre a leginkább szüksége van a magyar társadalomnak.

Kéri László arról szólt, hogy a baloldali liberális értelmiség biztosan nem teheti meg azt, amit 1994 és 1998 között, mert a másik fél ereje és eltökéltsége leszűkíti az "itt lévők" mozgásterét a kritikák megfogalmazásában. Fontosnak nevezte, hogy a baloldali liberális tábor meg tudja nyerni magának a mai huszonéveseket és folytatható közpolitikát, közéletet tudjon teremteni számukra.

"Ne lopj, ne hazudj!"

Lengyel László azt emelte ki, hogy a választásokat nem közvetlenül a voksolás előtt, hanem a kormányzati ciklus elején lehet elveszteni. Akkor veszít ez a tábor, amikor kinevez egy "szocialista Simicskát" - figyelmeztetett a politológus, és a "ne lopj!" és a "ne hazudj!" erkölcsi törvényre hívta fel a figyelmet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?