Tekla
7 °C
19 °C

’Nem fognak megállítani!’

2002.06.23. 17:45
Telefoninterjút adott vasárnap Farkasházy Tivadarnak Medgyessy Péter. A miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy nem fog egyetlen kérdést sem elhárítani, ugyanakkor kijelentette a kormány lezárja a múltat, és feltárja a közelmúltat. A humorista Balaton-parti házában tartott rendezvényen jelen volt több ismert baloldali értelmiségi. Lengyel László óva intette a kormányt egy "szocialista Simicska" kinevezésétől.
Titok, de nem bűn - fogalmazott Medgyessy Péter kémelhárítói múltjával kapcsolatban vasárnap Farkasházy Tivadarnak, a szárszói találkozó házigazdájának adott telefoninterjújában. Az ismert humorista-újságíró meghívására az idén tizedszer jelentek meg a Balaton-parti hétvégi házának kertjében közéleti személyiségek - köztük kormánytagok, vezető koalíciós politikusok, művészek, baloldali liberális értelmiségiek.

Az ügynökügy volt terítéken

Farkasházy Tivadar a sevillai EU-csúcstalálkozóról hazatérő miniszterelnököt elsősorban a hét közben nyilvánosságra került és a koalícióban is feszültséget okozó múltjáról kérdezte, a telefoninterjút vendégei is figyelemmel kísérhették.

- Nem fogok egyetlen egy kérdést sem elhárítani - mondta tréfálkozva Medgyessy Péter, aki kiemelte, hogy szerdán a 198 kormánypárti képviselő közül mindössze három gondolta úgy, hogy le kellett volna mondania kormányfői posztjáról.

Hiba történt

Megerősítette a reggeli telefoninterjújában közölteket, miszerint "hiba történt" és valószínűleg korábban el kellett volna mondania a múltjáról szóló információkat.

Ígéretet téve arra, hogy később részletesen beszél majd a történtekről, Medgyessy Péter hangsúlyozta, hogy kémelhárítói tevékenysége 1978 és 1982 között - a korábbi sikertelen IMF-csatlakozás után - a valutaalapba való belépés "kellő biztonsággal való előkészítésére" vonatkozott.

A politikus szerint a kedd reggel nyilvánosságra hozott információkkal az ellenzék azt kívánta elérni, hogy ne az elmúlt négy évben történtekkel foglalkozzon a közvélemény.

A Fidesznek is van múltja

- Nem fognak megállítani, lezárjuk a múltat és tisztázzuk a közelmúltat - hangoztatta a miniszterelnök, hozzáfűzve "most már nekik is van múltjuk", amelynek megismerése és feltárása - mint mondta - az embereknek az igénye és az ő igénye is.

A sevillai csúcstalálkozóról szólva a kormányfő hangsúlyozta, hogy barátságos fogadtatásban részesült. A július elején esedékes dániai és vatikáni útja mellett megemlítette, hogy Wolfgang Schüssel osztrák kancellár szeptember elejére szóló ausztriai látogatásra hívta meg.

Salátatörvény és vizsgálóbizottság

Medgyessy Péter reflektált Bauer Tamás SZDSZ-es volt országgyűlési képviselőnek a jelenlegi parlamenti többség tevékenységével kapcsolatos, a szárszói találkozón kifejtett kritikai megjegyzéseire is.

Bauer Tamás kifogásolta ugyanis, hogy - az előző kormányzati ciklushoz hasonlóan - a jelenlegi koalíciós képviselők is intéznek interpellációkat és azonnali kérdéseket a korábbi kormányt bírálva; salátatörvénynek nevezte a költségvetési törvénymódosításra benyújtott előterjesztést és hibának tartja, ha nem áll fel az MDF által javasolt vizsgálóbizottság a Medgyessy-ügyben.

A miniszterelnök mindezzel kapcsolatban annyit jegyzett meg: lehet, hogy volt igaza Bauer Tamásnak abban, amit mondott. Hozzátette: azt nem ígéri, hogy nem fognak hibázni, de megfontolják az ilyen jellegű kritikákat és megpróbálnak korrigálni.

Demszky bízik magában

Farkasházy Tivadar felhívta a színpadra a szabad demokraták és a szocialisták főpolgármester-jelöltjét is. Demszky Gábor SZDSZ-es politikus kijelentette: abban bízik, hogy le fogja győzni Schmitt Pált. Erre az MSZP-s Gy. Németh Erzsébet úgy reagált, ha két férfi vív, akkor egy nőnek mindig van esélye.

A szárszói találkozón, a politikai vitában röviden megszólalt többek között Kuncze Gábor SZDSZ elnök-frakcióvezető, Lengyel László és Kéri László politológus, valamint Vitányi Iván MSZP-s országgyűlési képviselő.

Valódi választás

Vitányi Iván arról beszélt, hogy a korábbi parlamenti választásokkal ellentétben 2002-ben jött el "a demokrácia pillanata", amikor valódi választás elé került a magyar társadalom. A jelenlegi kormánytöbbségnek - szavai szerint - a morális teljességet össze kell kapcsolnia egy olyan racionalizmussal, amelyre a leginkább szüksége van a magyar társadalomnak.

Kéri László arról szólt, hogy a baloldali liberális értelmiség biztosan nem teheti meg azt, amit 1994 és 1998 között, mert a másik fél ereje és eltökéltsége leszűkíti az "itt lévők" mozgásterét a kritikák megfogalmazásában. Fontosnak nevezte, hogy a baloldali liberális tábor meg tudja nyerni magának a mai huszonéveseket és folytatható közpolitikát, közéletet tudjon teremteni számukra.

"Ne lopj, ne hazudj!"

Lengyel László azt emelte ki, hogy a választásokat nem közvetlenül a voksolás előtt, hanem a kormányzati ciklus elején lehet elveszteni. Akkor veszít ez a tábor, amikor kinevez egy "szocialista Simicskát" - figyelmeztetett a politológus, és a "ne lopj!" és a "ne hazudj!" erkölcsi törvényre hívta fel a figyelmet.