A romák elárulásával vádolják Farkas Flóriánt

2002.07.24. 12:33
A magyarországi romák elárulásával vádolja egy Kanadából visszatelepülésre kényszerült család Farkas Flóriánt, az Országos Cigány Önkormányzat elnökét. A Radics-család szerint az időközben fideszes képviselővé vált Farkas 1998-ban a kanadai bevándorlási hatóság előtt politikai érdekből "kozmetikázta" a hazai cigányság helyzetét, és ezzel gyakorlatilag megakadályozta több száz kitelepülni szándékozó roma kérelmének pozitív elbírálását. Radicsék szerint az OCÖ elnöke a romák hathatós támogatásáról beszélt, ám most, visszaérkezésük után a kisebbségi önkormányzat szóba sem áll velük.
A következő hónapokban akár 200 vagyonát felélt magyar roma család érkezhet vissza Kanadából, állítja Radics Béla, aki két elutasított menekültstátus-kérelem után - kilátástalannak érezve a további próbálkozást - családjával úgy döntött, hogy feladja munkahelyét, és a kitoloncolást megelőzve visszatelepül Magyarországra.

A valóságnak nem megfelelően pozitív

Radics szerint az elmúlt négy évben a kilátástalan itthoni helyzetük elől Kanadába távozott családok letelepedési esélyeit drasztikusan rontotta, hogy Farkas Flórián 1998-ban a kanadai Bevándorlási és Menekültügyi Bíróság előtt a valóságnak nem megfelelő, túl pozitív képet festett a magyarországi cigányság életkörülményeiről.

1998 novemberében két, menekültstátusért folyamodó magyar roma család "mintaügyével" kapcsolatban az OCÖ-elnök többedmagával Torontóba utazott, hogy a hatóságok előtt a legnagyobb magyarországi kisebbség helyzetéről beszéljen. Később az elutasított kérelmek száma jelentősen megnövekedett, a kanadai szervek többnyire Farkas állításait idézték, amelyek szerint Magyarországon nincs faji üldözés, és a diszkrimináció is csak elvétve okoz problémát.

Hetvenötről tizenhatra

A két mintaeset tárgyalásakor a kanadai menekültügy történetében először és azóta is példa nélkül álló módon hívtak magyarországi tanúkat a menedékkérelem elbírálásához. Kétségtelen, hogy a hivatalos tanúk - Bíró András emberi jogi aktivista, Farkas Flórián, az Országos Cigány Önkormányzat és a Lungo Drom elnöke, Höltzl Lipót, az Igazságügyi Minisztérium akkori helyettes államtitkára és Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman - meghallgatása után nemcsak a két érintett család kérelmét utasították el, hanem az addigi 75 százalékról 16 százalékra esett vissza a pozitívan elbírált kérelmek aránya.

Elárulta saját népét

Farkas Flórián "politikai és anyagi érdekből elárulta saját népét" - véli Radics, aki szerint az OCÖ elnöke az országimázs védelmében kisebbítette, illetve letagadta a romákat - főként a munkavállalás és a lakhatás területén -sújtó megkülönböztetést, és azt is valótlanul állította, hogy a cigány önkormányzat anyagi segítséget nyújt a romáknak.

A visszatelepülve lakás nélkül maradt, egy építkezésen meghúzódó család az elmúlt napokban többször próbált kapcsolatba lépni az OCÖ vezetőjével. Azt szeretnék megtudni, hogy milyen támogatást kínálnak számukra és többi érintettnek. Farkas Flóriánt eddig nem sikerült elérniük, csupán az önkormányzat alelnöke, Pálfi Miklós jelezte: nem várhatnak túl sokat az OCÖ-től.

Keressük Farkast

Farkas Flórián véleményére az Index is kíváncsi lett volna, ám az önkormányzati elnököt két napja nem sikerült elérni. A diplomáciai vihart is kavaró kanadai ügy kirobbanásakor egyébként Hende Csaba, az előző kormány kisebbségi ügyekért felelős igazságügyi államtitkára letelepedési keret létrehozására tett ígéretet.

Kaltenbach Jenő kérdésünkre úgy vélekedett, hogy Farkas Flórián kanadai nyilatkozata nem lehetett kizárólagosan perdöntő az ügyben. A megalapozottnak talált menedékkérelmek 15-20 százalékos szintje nem kirívóan alacsony a kanadai hatóságok esetében.

Ronald Lee, a kanadai Roma Közösségi Központ igazgatója arról számolt be az Indexnek, hogy a menekültügyi hatóságok tanúmeghívása miatt bírósági pert indítottak az állam ellen. A szövetségi kormányt érintő perben az is felmerült, hogy a magyar állami tisztviselők is emberiségellenes bűntettet követtek el akkor, amikor hamisan írták le a magyarországi helyzetet.  • Tippek
  • Árfolyam