Benedek
-4 °C
5 °C

Pintér faxon mondta le a találkozót Demszkyvel

2001.11.12. 18:10
Faxon mondta le Pintér Sándor belügyminiszter azt a találkozót, amelyen Demszky Gáborral folytatott volna tárgyalásokat a tűzoltók követeléseiről a városházán hétfőn. A hivatásos tűzoltók veszélyességi pótléka ügyében évek óta nem képes az önkormányzat és a tárca dűlőre jutni.
A hivatásos tűzoltók elmaradt juttatásairól folytatandó, Városháza-BM egyeztetésre hétfőn 14 órakor Pintér Sándor belügyminiszter helyett csak egy fax érkezett a városházára. Az üzenet szerint a városháza túl későn bocsátotta a BM rendelkezésére javaslatait. Demszky Gábor elfogadhatatlannak tartja ezt a magyarázatot, mivel a múlt hét szerdai felkérés után a javaslataikat tartalmazó faxot már múlt csütörtökön továbbították a tárcához. Demszky Gábor újságírók kérdésére elmondta, hogy a rendkívül udvariatlan eljárás ellenére a városháza továbbra is szeretne megegyezni a minisztériummal, bármikor szívesen áll a miniszter úr rendelkezésére.

A főváros követelései, a kormány ajánlata

Pintér Sándor
A Fővárosi Közgyűlés 2000 novemberében úgy döntött, az érintett 1800 tűzoltó részére, megfizeti az elmaradt pótlékokat, és felkérte a főpolgármestert, hogy amennyiben a pótlékok fedezetének biztosítására vonatkozó egyeztetés eredménytelen, kezdeményezzen bírósági eljárást. A főváros továbbra is fizeti a pótlékokat, melynek összege a kamatokkal együtt közel 1.1 milliárd forint.

A kormány 2001. július 10-én döntést hozott az ügyben, mely szerint a pótlékok megfizetése ügyében a belügyminiszterrel közreműködésével megállapodás alapján hozzájárulást biztosít. Ez a megoldás a városháza számára elfogadhatatlan, mivel a 2002. január 1-je utáni időszakra nem nyújt megoldást.

A háttér

Háromnapos demonstrációt kezdett a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete csütörtökön délben a parlament előtt, ahol jelképesen eltemették a veszélyességi pótlékukat megvonó kormányrendeletet, illetve a tárcával folytatott tárgyalások dokumentumait. A Belügyminisztérium csupán egy kivetítővel képviseltette magát, amelyen a szakszervezetet bírálta. Az akció kapcsán a parlamentben kérdést intézett a belügyminiszterhez Kóródi Mária SZDSZ-es képviselő, a Belügyminisztérium részéről Kontrát Károly politikai államtitkár kijelentette: csupán a közvéleményt tájékoztatták a kivetítővel.

A tűzoltók működéséről szóló 1996. évi XXXI. Törvény szerint: " a hivatásos önkormányzati tűzoltóság működésének és fenntartásának költségeit a központi költségvetés az illetékes önkormányzat útján normatív hozzájárulásként biztosítja. "Ez azonban a minisztérium állásfoglalása szerint nem vonatkozik a tűzoltók részére kifizetendő pótlékokra és távolléti díjakra. 1997. óta több próbaper folyt az ügyben, melyekben elsőfokon a Munkaügyi Bíróság rendre helyt adott a követeléseknek, melyet a Legfelsőbb Bíróság is minden esetben megerősített."