Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Magyarországon a szocialista értékrend dominál

2008.04.29. 11:54
Súlyos állításokat fogalmazott meg a Frankfurter Allgemeine Zeitung a magyarországi helyzetről. A lap szerint érdemi reformok nem várhatóak az új kormánytól, gyengül a gazdaság vonzereje a beruházók számára, és a térségben sokáig éllovasnak számító ország beteg emberré vált.

Bénultság Budapesten címmel elemezte a magyarországi helyzetet kedden a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). A reformereknek kitartásra van szükségük, továbbá bátorságra ahhoz, hogy az árral szemben ússzanak, írta bevezetőjében a német napilap, úgy értékelve, hogy a magyar kormány - mint fogalmazott - elvesztette ezt az erőt. A liberálisoknak a szociáldemokraták által vezetett koalícióból történő kilépésével patthelyzet alakult ki, hangsúlyozta a FAZ, egyben kétségesnek nevezte, hogy a Gyurcsány-kormány még jelentős reformokat hajtana végre.

A FAZ értékelése szerint mindez "sajnálatos, s gyengíti a magyar gazdaság vonzerejét a beruházók számára." A kormány - mint írta - jó úton haladt afelé, hogy kijusson az önmaga okozta eladósodás zsákutcájából. Michaela Seiser emlékeztetett arra, hogy Gyurcsány az elmúlt hónapokban egy, a lakosságot fájdalmasan érintő, becsvágyó szanálási programot vezetett be, hogy a kormány hivatalba lépése óta az ellenőrzés alól teljes mértékben kicsúszott költségvetést egyensúlyba hozza.

Emlékeztetett, hogy a költségvetési deficitet a 2006-os 9 százalékról az elmúlt évben sikerült 5,5 százalékra csökkenteni, utalva ugyanakkor arra, hogy mindennek ellenére Magyarország az Európai Unión belül még mindig a legmagasabb deficittel rendelkezik, továbbá a konszolidálást célzó lépések következményeként a legalacsonyabb gazdasági növekedési ütemmel is. Beszámolt a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj ügyében az ellenzék által kezdeményezett népszavazásról, hangsúlyozva, hogy a referendum miatt a kormány ezek visszavonására kényszerült.

Úgy vélte, a baloldali-liberális kormány két évvel ezelőtt elhatározott becsvágyó reformprogramja fokozatosan kifullad. A lap szerint az egészségügy részleges privatizálásának és az egymással versengő, regionális egészségbiztosítási pénztárak bevezetésének terve mérföldkövet jelentett a költséges és gazdaságtalan egészségügyi rendszer átalakításában. Ehhez az átalakításhoz azonban "többé nincs meg a többség", ami azt jelenti, hogy "a magyar társadalom széles rétegeiben továbbra is a szocialista értékrend dominál" - írta.

A lap szerint a kommunizmus összeomlása után a térségben hosszú időn keresztül éllovasnak számító ország beteg emberré vált. A nemzetközi beruházókat elbizonytalanítja a stabilitás hiánya, húzta alá a lap, utalva arra, hogy a külföldi beruházók jelentős mértékű kivonulása erős kihatással lenne a gazdaságra. Magyarország a tizenkét új európai uniós tagállam közül az egyetlen olyan ország, amelyet a nemzetközi pénzvilág ma negatívabban ítél meg, mint az EU-ba történt belépése előtt, írta a német napilap. Úgy vélekedett: "Sok minden utal arra, hogy a Budapesten most bekövetkezett bénultság következtében az ország Kelet-Európában még lejjebb süllyed."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!