Géza
-12 °C
-4 °C

Medgyessy esetleges bukásáról cikkezik a FAZ

2004.05.13. 11:22
Belebukhat az európai parlamenti választási kudarcba Medgyessy Péter - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A konzervatív lap szerint a veszéllyel Medgyessy is tisztában lehet, a sikert a "nemzeti kártya" kijátszásától reméli. A miniszterelnök esetleges távozása már februárban felmerült, az MSZP hivatalosan akkor és most is kacsának minősítette az értesülést.
Sorsdöntő lehet a június 13-i európai parlamenti választás Medgyessy Péter számára - írja csütörtöki számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). A konzervatív napilap, felmelegítve a három hónappal ezelőtti találgatásokat, Hiller Istvánt, Gyurcsány Ferencet, Kiss Pétert, Szili Katalint és Juhász Ferencet nevezi meg a kormányfő lehetséges utódaként.

Tisztában lehet a veszéllyel

Medgyessy tisztában lehet azzal, hogy politikai sorsa nem sokkal az EP-választások után eldőlhet - írja a lap bécsi tudósítója. Véleménye szerint a jobb választási eredmény érdekében a kormányfő kijátssza a "nemzeti kártyát", mivel a magyarok 72 százaléka aggódik amiatt, hogy az Európai Unió nem csak az ország szuverenitását korlátozza, de a magyarság önállóságának elvesztésével is jár.

Populista viadal

A lap szerint a magyarországi választási kampány teljes lendületbe jött. Jelzi ezt, hogy a Fidesz balra nyitott, az MSZP szavazóit is meg próbálja hódítani. A párt vezére, Orbán a FAZ szerint nem hagy kétséget afelől, hogy bizalmi szavazásnak tekinti az EP-választást. A konzervatív lap értékelése szerint az utóbbi időben megerősödött MDF lehet a mérleg nyelve a választásokon, ám amennyiben a párt kampánya sikertelen lesz, az megerősítheti Dávid Ibolya a Fideszbe való beolvadást szorgalmazó pártbeli ellenfeleit.

Kacsa

Medgyessy esetleges leváltása február végén lett téma Magyarországon. A Magyar Hírlapban akkor megjelent feltételezéseket a szocialista politikusok nem tartották reálisnak. A párt belső ellenzéke ugyanakkor nem tartotta lehetetlennek a kormányfőcserét, mivel az nagyobb esélyt jelenthetne a következő országgyűlési választásokon. A kérdésről névvel azonban nem kívántak nyilatkozni, a párt vezetése hivatalosan akkor is, és a FAZ-nak nyilatkozva is kacsának minősítette az értesülést.
Bővebben: Útelágazáshoz érkezett az MSZP>>