Hands up, baby!

2000.02.21. 13:52
Az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) márciusban megnyitja első olyan külföldi hivatalát Budapesten, ahol az amerikai nyomozóknak magyar kollégáikhoz hasonló jogosítványaik lesznek - írja a New York Times. A felfegyverzett FBI-ügynököknek jogukban áll gyanúsítottakat letartóztatni, magyar kollégáikkal együttműködve. Az öt amerikai nyomozóval közösen dolgozó tíz magyar rendőrt az FBI választja ki.

A magyar rendőrséggel szorosan együttműködő irodát az FBI szervezett bűnözés elleni osztálya és a budapesti amerikai követség kezdeményezésére hozták létre, célja az orosz maffia elleni harc lesz. Az FBI ügynökei világszerte számtalan amerikai követségen dolgoznak jogi attaséként, vagyis félig diplomata beosztásban, feladatuk a kapcsolattartás a helyi rendőrséggel, illetve az oktatás. Thomas V. Fuentes, a nyomozóhivatal szervezett bűnözés elleni osztályának vezetője szerint a budapesti iroda "beépített emberek kiképzésével, munkájuk koordinálásával és információgyűjtéssel foglalkozik majd. Ez igazi akciócsoport lesz, amire eddig nem volt példa. "Amennyiben az új mintájú iroda beválik, mintául szolgálhat az orosz szervezett bűnözéssel küzdő más régiók, így a balti államok, Nigéria és Dél-Afrika számára is.

Szeva bácsi

Szemjon Mogiljevicset a nemzetközi sajtó az orosz szervezett bűnözés egyik legveszélyesebb csoportja, a szolncevói maffia "ideológusának" és a kanadai YBM Magnex üzelmeinek háttereiben álló kulcsfigurának tartja. Az FBI jelentéseiben pénzmosással, drog- nő- és fegyverkereskedelemmel, prostitúciós hálózatok fenntartásával, továbbá ellenségei kínzásával és meggyilkolásával vádolja a férfit.

Az 1998 nyarán csődöt jelentett YBM Magnex érdekeltségei közé tartozik több magyar fegyvergyár, így a Digép és az Army Coop Kft, a Magnex mágnesgyár, továbbá a Kajmán- és a Csatorna-szigeteken bejegyzett offshore-cégek, így a United Trade Ltd. és a Technology Distribution, melyeknek számláját Mogiljevics személyesen kezeli a budapesti CIB Banknál, valamint a Schwinn-Csepel Rt.

A budapesti FBI-ügynökök fegyvert viselhetnek és joguk van a gyanúsítottak őrizetbe vételére is. Az informátor-hálózattal "megerősített irodában 10 magyar állampolgár és 5 amerikai képviselő dolgozik majd.

A budapesti ügynökök akcióinak egyik fő célszemélye valószínűleg az ukrán Szemjon Mogiljevics lesz, aki egy évtizede Magyarországon él. Mogiljevics cége, a Crumax Magnetics ellen tavaly büntetőeljárást indított az APEH és az ORFK szervezett bűnözés elleni osztálya, az 54 éves férfit pedig nemrégiben a Bank of New York orosz pénzmosási botrányával hozták összefüggésbe.

Peter Tufo amerikai nagykövet régóta lelkes támogatója a budapesti FBI-iroda létrehozatalának. A nagykövet szerint "az iroda célja az itt működő orosz maffia megfojtása", mely "nem családi cégecske, hanem többmilliárd dolláros világméretű vállalkozás."  • Hírek
  • Hírek