Jusztina
3 °C
16 °C

Nem szállodában alszanak a Fidesz-kongresszus küldöttei

2007.05.15. 13:57
A Hungexpón tartja kongresszusát a Fidesz a hétvégén. A vidéki küldöttek pesti párttársaiknál lakna majd, Deutsch-Für Tamás országgyűlési képviselő például egy baranyai házaspárt lát vendégül.

Politikai helyzetértékeléssel kezdte a Fidesz kongresszusáról szóló sajtótájékoztatóját a szakállától immár megvált Deutsch-Für Tamás.

A fideszes politikus szerint morális, gazdasági, politikai válságban van Magyarország. A gazdasági növekedés utoljára 1996. negyedik negyedévében volt ilyen rossz. Az akkori 3 százalékot múltuk alul, most a KSH adatai szerint 2,9 százalékos a növekedés.

Deutsch-Für elmondta: pártja tisztújítása a 2006-os országgyűlési választások egy évvel, ezen a hétvégén lesz, de azt nem lehet most pontosan megmondani, hogy mennyi idő van a hátra a következő választásokig.

A politikus a kongresszusról úgy vélekedett, hogy több lesz egy egyszerű bürokratikus párttanácskozásnál, az egy nyugatias típusú szövetségi rendezvény lesz.

Deutsch-Für szerint az MSZP és Gyurcsány Ferenc csak Orbán Viktorral és a Fidesszel tud foglalkozni, míg a hétvégi kongresszuson felelős politikai erőként a Gyurcsány utáni időről beszélnek.

A kongresszus szombaton délután 2-kor Kövér László nyitóbeszédével indul a Hungexpo B pavilonjában, és ezzel egy időben a D pavilonban kulturális és közéleti eseményekkel tarkított fesztivál lesz.

A kongresszuson elfogadják majd a Jövőnk című vitairatot, amit az azonos című konferenciasorozat összegzéseként készített Navracsics Tibor frakcióvezető.

Orbán Viktor elnöki programja a kongresszus után az ünnepi könyvhétre jelenik meg könyv alakban.

A küldötteteket nem szállodában helyezik el, de Deutsch-Für szerint ennek nem anyagi okai. A világ ifjúsági és egyházi találkozóin bevett gyakorlat, hogy egymásnál szállásolják el a táborba érkezőket, így jobban megismerhetik egymást a párttagok. Deutsch-Füör Tamás például egy baranyai házaspárt lát vendégül.

Benjamin Netanjahu szerdán ad választ arra, hogy el tud-e jönni a kongresszusra.

A kongresszus külföldi vendégei között lesz Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke, Joseph Doul, az Európai Parlament néppárti frakcióvezetője, Hannes Misethon, az Osztrák Néppárt főtitkára, valamint Eirik Moen, a Nemzetközi Demokrata Unió (IDU) főtitkára, Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke, Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Szövetség elnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, illetve Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke.