Ágnes
-1 °C
2 °C

A rendőrség is tévét néz

2005.07.05. 16:52
A televíziók beszámolóit őrzi a rendőrségi archívum, derült ki kedden, miután a TASZ és a Nemzeti Jogvédő Alapítvány feljelentette a BRFK-t jogosulatlan adatkezelésért. A jogvédők azt nehezményezték, hogy a rendőrség túl sokáig őrzi meg a tüntetéseken és egyéb eseményeken készült felvételeket.

Feljelentette a rendőrséget a Fővárosi Ügyészségi Nyomozóhivatalnál a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Nemzeti Jogvédő Alapítvány (NJA), mivel "megdöbbenve értesültek" róla, hogy a rendőrség tüntetéseken készített hang- és képfelvételeket egy-másfél év elmúltával is tárol, a "legalapvetőbb adatkezelési szabályokat is semmibe véve".

A felismerésre a karddal átszúrt roma fiúról szóló Index-cikkek egyike vezette a jogvédőket, amelyben a BRFK illetékese azt mondta, a tettest kutatva "nagyon-nagyon sok órányi rendőrségi videófelvételt" végignéztek, amelyek engedélyezett és illegális szélsőséges tüntetéseken készültek. Hozzátette, hogy egyelőre az egy-másfél évnél nem régebbi felvételekre szorítkoznak.

A TASZ és az NJA úgy tudja, hogy ilyen felvételek tárolására a rendőrséget semmilyen törvény nem jogosítja fel, áll a szervezetek keddi közleményükben. Sőt, ha a rendőrség valóban így nyomozott, akkor a Btk-ban szereplő visszaélés személyes adattal bűncselekményét is megvalósította. A két szervezet ez ügyben az adatvédelmi biztost is megkereste.

A híradók felvételeit őrzik

A BRFK a rendőrségről szóló törvény alapján készít és tárol felvételeket, amelyeket 6 hónapon belül megsemmisít, ha nem indul az adott ügyben eljárás, mondta a BRFK kommunikációs osztályának helyettes vezetője. Mint mondta, a rendőrség a televíziók felvételeit őrzi meg, és nézi át újra, ha a nyomozáshoz szükséges. Ezek pihennek a BRFK kommunikációs archívumában.