Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Fodor nem akar a háttérben kacsintgatni az MSZP-re

2008.05.07. 14:06
Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője sajtótájékoztatón beszélt az aktuális politikai kérdésekben alkotott álláspontjáról. Az elnökjelöltségre készülő politikus szerint sem a kisebbségi kormányzás, sem az előrehozott választás nem szolgálja az ország érdekét, egy új koalíció pedig csak mindkét párt megújulásával képzelhető el.

Az SZDSZ nem működhet együtt automatikusan az MSZP-vel a parlament előtt lévő döntések meghozatalakor, kizárólag olyan értékazonosságon és megegyezésen alapuló támogatás képzelhető el a különböző kérdésekben, ami az ország érdekét szolgálja, közölte Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője szerdai sajtótájékoztatóján, ahol pártelnökaspiránsként ismertette álláspontját az aktuális politikai kérdésekben. Hangsúlyozta, hogy a megegyezéseket nyilvánossá kell tenni, nem jöhetnek létre háttéralkuk, a két párt megegyezései nem alapulhatnak összekacsintásra. „Tiszta viszonyokat kell teremteni!”

Az SZDSZ jövőbeni lehetőségeire Fodor Gábor szerint három forgatókönyvvel lehet felkészülni. Az előrehozott választásokat az ország érdeke szempontjából nem tartja jó megoldásnak, hiszen egy kétharmados Fidesz-győzelemmel alkotmányos kérdésekben megszűnne a pártok közti konszenzuskényszer, ugyanakkor a választók akaratát tiszteletben kell tartani, vázolta fel az egyik lehetőséget.

A kisebbségi kormányzásról szintén úgy vélekedett, hogy nem szolgálja az ország érdekeit, hiszen cselekvőképes, nem pedig egy gúzsba kötött kormány kell Magyarország élére. Az SZDSZ ellenzéki pártként követendő stratégiáját a párt a következő hetekben dolgozza ki. Fodor ezt úgy képzeli, hogy az SZDSZ az MSZP-vel és a többi ellenzéki párttal is együttműködik, bár utóbbiakkal erre nem lát sok esély, így a párbeszéddel is megelégedne.

A harmadik lehetőség egy új koalíció kialakítása lehet, ehhez azonban az SZDSZ-nek és az MSZP-nek is új személyi feltételeket kell teremtenie és meg kell változtatni politikájuk tartalmát. Fodor az SZDSZ politikai megújulását hat kulcsterületen képzeli el: szabadságjogok és jogállami normák, felelős és hiteles gazdaságpolitika, tiszta közélet, környezettudatosság, ifjúságpolitika, valamint a szegények támogatása és szolidaritás.

A városi levegő szabaddá tesz

Megtartotta első találkozóját az SZDSZ-es Szabad Kezdeményezések Köre, a Szabadai Viktor budapesti SZDSZ-elnök kezdeményezésére létrejött országos tagozat. A keddi megbeszélésen budapesti és vidéki szervezetekből több mint 40-en vettek részt, akik egyetértettek abban, hogy a kör munkájának célja segíteni az SZDSZ megújulását és sikeres szereplését a 2010-es választásokon, írták közleményükben.

Ikvai-Szabó Imre liberális főpolgármester-helyettes kifejtette, hogy az SZDSZ nem szorulhat be Budapestre, és az urbánus gondolkodású városi liberális közösségeknek új hálózatot kell létrehozniuk, amelyre építkezve újra szélesedhet a párt támogatói köre. "A városi levegő szabaddá tesz" - fogalmazott.

Több hozzászóló fontosnak tartotta, hogy az SZDSZ szervezetileg és a pártszervezés tekintetében is megújuljon. Beszéltek arról is, hogy a Szabad Kezdeményezések Körétől olyan munkát várnak, amelynek eredményeként a tisztújítás után felálló pártvezetés 2-3 kidolgozott programjavaslatot kaphatna a koalíción kívüli politizálás alapvetéseként. (MTI)