Ödön
2 °C
11 °C

Engedett az SZDSZ-nek az MSZP

2008.09.23. 14:33
Az SZDSZ továbbra is elutasítja Gyurcsány Ferenc adózási terveit, ellenben a kormány nyitottnak tűnik a liberálisok költségvetési plafonra és a rászorultsági elv bevezetésére vonatkozó javaslatára. Fodor Gábor kedden négypontos javaslatcsomagot terjesztett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elé, aki elégedett volt a tárgyalásokkal, a jövőben már nem is a legmagasabb szinten folytatják a politikai egyeztetést.

Négypontos javaslatot terjesztett Gyurcsány elé az SZDSZ tárgyalódelegációja keddi találkozójukon. Fodor Gábor szerint pártja legfőbb elvárása, hogy a költségvetés hiányát a tervezettnél is nagyobb mértékben csökkenthessék. Az idei költségvetés 4 százalékos hiánnyal számolt, Fodor szerint pillanatnyilag úgy tűnik, a 3,8 százalékos hiány is reális cél.

Az SZDSZ szerint a gazdasági hitelesség szempontjából fontos lenne, hogy a hiány minél közelebb legyen a 3 százalékhoz, ezért pártja a rendkívüli kiadások leállítását, a költségvetés általános és speciális tartalékainak zárolását indítványozza.

Négypontos javaslatcsomagjuk első pontja a költségvetési plafon bevezetése. Ezt Fodor szerint az MDF és a Fidesz is támogatja, és a tárgyaláson a kormány sem zárkózott el a javaslattól.

Gyurcsány Ferenc is elismerte, hogy ebben a kérdésben engedtek. Mint mondta, szeretné, ha a költségvetési plafonra vonatkozó javaslatot kétharmados többséggel fogadná el a parlament - azaz szeretné, ha a Fidesz a törvényhozásban is a javaslat mellé állna.

A második pontban az adótörvényekről tárgyaltak. Az SZDSZ továbbra is elutasítja a Gyurcsány féle Megegyezésben foglalt terveket, ahogy az energiaszolgáltatókra kivetett extraadót, a Robin Hood-adót is elutasítják. Ehelyett a liberálisok szerint az adórendszert a környezettudatosság és az energiatakarékosság szempontjai szerint kellene továbbgondolni.

Gyurcsány szerint az SZDSZ markánsabb elmozdulást szeretne az egykulcsos adó felé, erről is szívesen tárgyalnak, de ez "nem járhat jelentős társadalmi költségekkel". A személyi jövedelemadózás rendszerét úgy akarják átalakítani, hogy aki tud dolgozni, az munkát kaphasson.

Ez az elképzelés egyezhet az SZDSZ terveivel is, hiszen Fodor tarthatatlannak nevezte, hogy Gyurcsány nem hajlandó hozzányúlni a költségvetés kiadási oldalához. Szerinte muszáj lefaragni a költségvetésből, ezért a nyugdíj- és a szociális ellátórendszer átalakítására is javaslatot tettek.

Fotó: Huszti István

A nyugdíjrendszer átalakításának lényege szerinte az, hogy ne állítsuk egymással szembe a generációkat. Bár részletesen nem fejtette ki, nyilván arra célzott, hogy Magyarország lakossága elöregedik, egyre kevesebb aktív polgár tart el egyre több inaktívat.

A szociális ellátórendszer átalakításának kulcsa a liberálisok szerint a rászorultság. Fodor szerint családi pótlékot nem alanyi jogon kellene osztogatni, hanem csak azoknak, akik ténylegesen rászorulnak a támogatásra.

Gyurcsány a sajtótájékoztatón elmondta, hogy szakértőik kielemezték az SZDSZ elmúlt években tett szakpolitikai javaslatait és elvégezték hozzájuk a költségszámításokat. Az erről készült anyagot átadták az SZDSZ-nek, és idővel nyilvánosságra is hoznák. Ez ütőkártyát jelenthet a szocialistáknak a további tárgyalásokon, amik a jövőben már alacsonyabb szinten, a frakciókban folytatódnak majd.

Gyurcsány emellett bejelentette, hogy napokon belül benyújtják a jövő évi költségvetést. Mint mondta, a jövő évi lesz az első költségvetés, ami megfelel az euróbevezetés kritériumainak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?