Szigorítanák a lőfegyverhez jutást

2001.01.04. 17:09
Zámbó Jimmy súlyosan megsértette a fegyverhasználat szabályait. Elő sem vehette volna Berettáját ittas állapotban, nem lövöldözhetett volna az utcára, és fejéhez emelve sem ellenőrizhette volna pisztolya töltetlenségét. A kormány januárban tárgyalja a fegyvertartás új szabályait. A Belügyminisztérium készülő tervezetével szigorítanák az automata fegyverekhez való hozzájutást, de minden eddiginél könnyebben lehetne gázpisztolyhoz jutni.
A jelenlegi szabályozás szerint önvédelmi célból maroklőfegyvert az szerezhet, aki bizonyítja, hogy az élete, testi épsége fokozott védelmet igényel. Zámbó Jimmy bizonyította. Azt viszont nem, hogy sikeresen sajátította el az engedély megszerzésénél a fegyvertartásra és használatára vonatkozó szabályokat.

A kérdés az, miért ellenőrizheti valaki úgy egy pisztoly töltetlenségét, hogy halántékához emeli. Miként fordulhatott elő, hogy ablakából az utcára lövöldözött? (Ezt lapunknak egy középkorú úr a Zámbó háznál így magyarázta: ,,ők így szoktak mulatozni".)

Szigorítás vagy enyhítés?

A lőfegyvertartás új, EU-normákhoz igazodó szabályozását januárban tárgyalja a kormány. A Belügyminisztérium készülő tervezete jelentősen szigorítaná az egészségügyi és jártassági követelményeket, valamint pontosítaná, ki juthat lőfegyverhez - mondta el lapunknak Ring Béla, a BM Jogi Főosztályának munkatársa. Előírnák azt is, hogy a fegyvertulajdonosoknak rendszeres időközönként kell járniuk lőgyakorlatra. Az új európai lőfegyvertartási igazolvánnyal rendelkezők az uniós csatlakozás után szabadon vihetnék fegyverüket más uniós országba.

A szigorítással ellentétben a gáz- és a riasztófegyverekhez való hozzájutást megkönnyítenék, és megszerzésének feltételét mindössze a nagykorúsághoz kötnék.

Fegyvertartási vizsga nélkül lehet majd gázpisztolyhoz jutni

"Magyarországon indokolatlanul szigorú az önvédelmi fegyverekhez való hozzájutás" - mondta el lapunknak Vass Gábor, a Kaliber fegyverújság munkatársa. Németországban és Ausztriában bárki vehet gázpisztolyt. A mostani tervezet szerint azonban ez regisztrációköteles lenne: a fegyverkereskedőnek be kell jelentenie a rendőrségnek a vásárlást, aki egy igazolást küld vissza, hogy az illető nem büntetett előéletű, és egyben regisztrálja a fegyvert is. A mostani tervezet tehát egy uniós jogharmonizáció.

FÉG GRP-9, gáz riasztópisztoly
18 év után szabadon
"Egy gázpisztoly nem jelent veszélyt, csak ha fejbevágnak vele valakit" - folytatta Vass Gábor. Vass szerint ez a típus támadásra nem alkalmas, és éles lőfegyverré sem lehet átalakítani. Úgy gondolja, eddig csak az igazán becsületes emberek kértek rá engedélyt, hiszen Ausztriából bárki átcsempészhette a határon. Egy gázpisztoly ára 30-50 ezer forintba kerül, de egy olcsóbb változatot már tízezer forintért is meg lehet szerezni.

Státuszszimbólum lett a fegyver

"A fegyver már státuszszimbólum, és nem önvédelem" - mondta el lapunknak Farkas Henrik egyetemi docens, az Erőszakellenes Fórum aktivistája. Civil szerveződésük célja, hogy a kormány nagymértékben szigorítsa az emberek legális fegyverhez jutását. Az aktivista szerint nem az állampolgároknak kell megvédeni magukat, mivel ez az állami szervezetek feladata.

Farkas Henrik nem ért azzal egyet, hogy minden eddiginél könnyebben lehessen gázpisztolyhoz jutni. Egy ilyen fegyver is tökéletesen úgy néz ki, mint az igazi, megkönnyíti a rablásokat, és könnyen okozhat tragédiát is.