Piroska
3 °C
4 °C

Lőfegyverek a Parlamentben?

2002.08.10. 09:36
A rendőrségnek, illetve a Parlament épületének őrzésével megbízott Köztársasági Őrezrednek nincs pontos listája arról, hogy parlamenti képviselő rendelkezik önvédelmi fegyvertartási engedéllyel és lőfegyverrel - adta hírül a Magyar Hírlap.
A napilap szerint a honatyák a törvény értelmében alanyi jogon, vagyis minden különösebb indok nélkül kérhetnek engedélyt önvédelmi lőfegyver tartására a lakhely szerint illetékes területi rendőr-főkapitányságtól. Fegyverüket és a hozzá tartozó lőszereket maguknál tarthatják.

Mindez annak kapcsán derült ki, hogy a II. kerületi rendőrkapitányság lőszerrel való visszaélés alapos gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen, miután szerdán Balogh László (MDF) képviselőházi irodájában egy éles parabellum lőszert talált.

A jogszabályok értelmében a kormánykörökön kívül senki nem léphet be fegyverrel vagy lőszerrel az épületekbe. Ha egy honatya "fegyverrel az oldalán" érkezik munkahelyére, meg kell válnia attól a benttartózkodás idejére. Az előírás szerint a Parlamentbe hivatalosan látogató személyeknek az esetlegesen jogszerűen maguknál tartott fegyverüket saját kezűleg kell behelyezniük az erre a célra kihelyezett lemezszekrény rekeszébe, amelynek kulcsát magukkal viszik - írja a napilap.

A kormányőrök az alkalmi látogatókat csak a fémdetektoros ellenőrzés után engedik be, így kizárható, hogy fegyvert vigyenek be magukkal. Ilyen kísérletre az utóbbi években nem volt példa. Az érkező, illetve kilépő képviselők azonban a fémkereső kaput megkerülve léphetnek az épületekbe. Ily módon akár feledékenységből, akár szándékosan bekerülhetnek ilyen eszközök bármely irodába, sőt, akár az ülésterembe is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!