Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lőfegyverek a Parlamentben?

2002.08.10. 09:36
A rendőrségnek, illetve a Parlament épületének őrzésével megbízott Köztársasági Őrezrednek nincs pontos listája arról, hogy parlamenti képviselő rendelkezik önvédelmi fegyvertartási engedéllyel és lőfegyverrel - adta hírül a Magyar Hírlap.
A napilap szerint a honatyák a törvény értelmében alanyi jogon, vagyis minden különösebb indok nélkül kérhetnek engedélyt önvédelmi lőfegyver tartására a lakhely szerint illetékes területi rendőr-főkapitányságtól. Fegyverüket és a hozzá tartozó lőszereket maguknál tarthatják.

Mindez annak kapcsán derült ki, hogy a II. kerületi rendőrkapitányság lőszerrel való visszaélés alapos gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen, miután szerdán Balogh László (MDF) képviselőházi irodájában egy éles parabellum lőszert talált.

A jogszabályok értelmében a kormánykörökön kívül senki nem léphet be fegyverrel vagy lőszerrel az épületekbe. Ha egy honatya "fegyverrel az oldalán" érkezik munkahelyére, meg kell válnia attól a benttartózkodás idejére. Az előírás szerint a Parlamentbe hivatalosan látogató személyeknek az esetlegesen jogszerűen maguknál tartott fegyverüket saját kezűleg kell behelyezniük az erre a célra kihelyezett lemezszekrény rekeszébe, amelynek kulcsát magukkal viszik - írja a napilap.

A kormányőrök az alkalmi látogatókat csak a fémdetektoros ellenőrzés után engedik be, így kizárható, hogy fegyvert vigyenek be magukkal. Ilyen kísérletre az utóbbi években nem volt példa. Az érkező, illetve kilépő képviselők azonban a fémkereső kaput megkerülve léphetnek az épületekbe. Ily módon akár feledékenységből, akár szándékosan bekerülhetnek ilyen eszközök bármely irodába, sőt, akár az ülésterembe is.