Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Még nem döntöttek a készpénzes üzletelés korlátozásáról

2008.09.03. 17:50
A szakértõk valóban dolgoznak a gazdaság kifehérítését célzó intézkedéseken, ezekrõl szerdán a kormány is konzultált, de döntést egyelõre nem hozott a kabinet - erõsítette meg Daróczi Dávid kormányszóvivõ. Az ellenzéki Tállai András sajtótájékoztatón reagált; mint mondta, a kormány a feketegazdaság elleni küzdelem címén a vállalkozásokat üldözni.

Daróczi Dávid hangsúlyozta: ahhoz, hogy a kormány döntést hozhasson, további egyeztetésekre van szükség, amelyek néhány hétig még eltartanak.

Mint mondta, az eddigi elképzelések alapján az intézkedések várhatóan elsõsorban a vállalkozásokat érintik majd: a kormány szerint csökkenteni kell a készpénzforgalmat, és elsõsorban a banki átutalást, a kártyás fizetést, a csekket kell elõtérbe helyezni, vagyis az olyan megoldásokat, amelyeknek nyoma van.

A magánszemélyeket érintõ várható változásokkal kapcsolatban Daróczi Dávid elképzelhetõnek nevezte, hogy a nagy értékû, luxus jellegû vásárlást, utazást nem lehet majd készpénzben kifizetni, de errõl sem született egyelõre döntés. A szóvivõ cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a kormány tervezi a számlatartási kötelezettség bevezetését. Éppen ellenkezõleg: a szakértõk a vállalatok, cégek számlaadási kötelezettségének megerõsítésén, pontosításának lehetõségein dolgoznak - közölte Daróczi Dávid.

A Fidesz szerint a kormány a feketegazdaság elleni küzdelem címén a vállalkozásokat üldözni. Tállai András, az ellenzéki párt szakpolitikusa szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a napvilágot látott szigorító, "értelmetlen" döntésekkel folytatódik a szemléletet, hogy a kormány szó szerint üldözi a magyar vállalkozásokat. Szerinte nagy gond, hogy "a kormány minden vállalkozót gazembernek tekint", és azt gondolja, hogy csak akkor billenhet helyre a költségvetési egyensúly, akkor lesz Magyarország versenyképes, ha rettegésben tartják a vállalkozókat.

A fideszes képviselõ felesleges, az embereket bosszantó, idegesítõ szabályozásnak nevezte például azt a javaslatot, hogy az üzletek egy kilométeres körzetében a vevõnek számlával kell bizonyítania a nála lévõ áru eredetét.

Tállai András a miniszterelnöknek, a pénzügyminiszternek és a gazdasági miniszternek azt üzente: nem ez az irány a magyar gazdaság bajainak az orvoslására, és csak úgy lehet versenyképes Magyarország, ha csökkentik az adókat és járulékokat, a vállalkozásokat pedig felnõttnek és partnernek tekintik.