Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Még nem döntöttek a készpénzes üzletelés korlátozásáról

2008.09.03. 17:50
A szakértõk valóban dolgoznak a gazdaság kifehérítését célzó intézkedéseken, ezekrõl szerdán a kormány is konzultált, de döntést egyelõre nem hozott a kabinet - erõsítette meg Daróczi Dávid kormányszóvivõ. Az ellenzéki Tállai András sajtótájékoztatón reagált; mint mondta, a kormány a feketegazdaság elleni küzdelem címén a vállalkozásokat üldözni.

Daróczi Dávid hangsúlyozta: ahhoz, hogy a kormány döntést hozhasson, további egyeztetésekre van szükség, amelyek néhány hétig még eltartanak.

Mint mondta, az eddigi elképzelések alapján az intézkedések várhatóan elsõsorban a vállalkozásokat érintik majd: a kormány szerint csökkenteni kell a készpénzforgalmat, és elsõsorban a banki átutalást, a kártyás fizetést, a csekket kell elõtérbe helyezni, vagyis az olyan megoldásokat, amelyeknek nyoma van.

A magánszemélyeket érintõ várható változásokkal kapcsolatban Daróczi Dávid elképzelhetõnek nevezte, hogy a nagy értékû, luxus jellegû vásárlást, utazást nem lehet majd készpénzben kifizetni, de errõl sem született egyelõre döntés. A szóvivõ cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a kormány tervezi a számlatartási kötelezettség bevezetését. Éppen ellenkezõleg: a szakértõk a vállalatok, cégek számlaadási kötelezettségének megerõsítésén, pontosításának lehetõségein dolgoznak - közölte Daróczi Dávid.

A Fidesz szerint a kormány a feketegazdaság elleni küzdelem címén a vállalkozásokat üldözni. Tállai András, az ellenzéki párt szakpolitikusa szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a napvilágot látott szigorító, "értelmetlen" döntésekkel folytatódik a szemléletet, hogy a kormány szó szerint üldözi a magyar vállalkozásokat. Szerinte nagy gond, hogy "a kormány minden vállalkozót gazembernek tekint", és azt gondolja, hogy csak akkor billenhet helyre a költségvetési egyensúly, akkor lesz Magyarország versenyképes, ha rettegésben tartják a vállalkozókat.

A fideszes képviselõ felesleges, az embereket bosszantó, idegesítõ szabályozásnak nevezte például azt a javaslatot, hogy az üzletek egy kilométeres körzetében a vevõnek számlával kell bizonyítania a nála lévõ áru eredetét.

Tállai András a miniszterelnöknek, a pénzügyminiszternek és a gazdasági miniszternek azt üzente: nem ez az irány a magyar gazdaság bajainak az orvoslására, és csak úgy lehet versenyképes Magyarország, ha csökkentik az adókat és járulékokat, a vállalkozásokat pedig felnõttnek és partnernek tekintik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?