Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Nem volt gond a fejkendővel

2004.09.02. 22:24
A terroristák a két újságíró elrablásával pont az általuk kívánt hatás ellenkezőjét érték el. A franciaországi muzulmán vezetők maguk kérték a lányokat, vegyék le fejkendőiket az iskolákban.
A tiltakozások ellenére Franciaországban csütörtökön életbe lépett a különböző vallási jelképek iskolában való használatának tilalma. Hírügynökségi jelentések szerint a francia iskolaév kezdetén nem volt emiatt probléma.

Feszülten, de baj nélkül

A BBC Online tudósítása szerint a francia iskolákban a tanárok igen feszülten várták az iskolaév kezdetét. Az iskolák vezetésének azt ajánlották, hogy ne küldjék el azonnal a fejkendőben érkező diákokat, de próbáljanak meg érvényt szerezni a törvénynek.

A vallási jelképek - ezzel a muzulmán nők számára a fejkendők - viselését jogszabály tiltja Franciaországban. Az ország többmilliós arab közössége hevesen tiltakozott a szabályozás bevezetése ellen, többezres felvonulásokkal tiltakoztak a szerintük helytelen jogszabály ellen.

Ellenkező hatás

A többség véleménye azonban megváltozott, miután Irakban elraboltak két francia újságírót, és kivégzésükkel fenyegettek, amennyiben nem változtatják meg az említett törvényt. A USA Today szerint a franciaországi muzulmán vezetők nem akartak okot adni a terroristáknak, hogy bántsák a két túszt. A túszejtők csak provokációra várnak, ezért igen nagy a felelősségünk - nyilatkozta Mohammed Bechari, a muzulmánok egyik vezetője.

Az oktatási miniszter szerint 240 lány ment fejkendőbe iskolába, ez ötöde a tavalyinak. Közülük 170-es levették a kendőt, mielőtt bementek volna a tanintézetekbe, csak hetvenen voltak, akik nem váltak meg fejkendőjüktől. A miniszter két hetet adott arra, hogy meggyőzzék a lányokat, vegyék le a kendőt.

A két túszul ejtett újságírót közben egy olyan csoport vette át, akik a hírek szerint pártolják szabadon engedésüket - írja a Reuters a Le Figaro főszerkesztőjére hivatkozva. Több hírügynökség is úgy értesült, hogy Christian Chesnot és Georges Malbrunot épségben és jó egészségben vannak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!