Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem volt gond a fejkendővel

2004.09.02. 22:24
A terroristák a két újságíró elrablásával pont az általuk kívánt hatás ellenkezőjét érték el. A franciaországi muzulmán vezetők maguk kérték a lányokat, vegyék le fejkendőiket az iskolákban.
A tiltakozások ellenére Franciaországban csütörtökön életbe lépett a különböző vallási jelképek iskolában való használatának tilalma. Hírügynökségi jelentések szerint a francia iskolaév kezdetén nem volt emiatt probléma.

Feszülten, de baj nélkül

A BBC Online tudósítása szerint a francia iskolákban a tanárok igen feszülten várták az iskolaév kezdetét. Az iskolák vezetésének azt ajánlották, hogy ne küldjék el azonnal a fejkendőben érkező diákokat, de próbáljanak meg érvényt szerezni a törvénynek.

A vallási jelképek - ezzel a muzulmán nők számára a fejkendők - viselését jogszabály tiltja Franciaországban. Az ország többmilliós arab közössége hevesen tiltakozott a szabályozás bevezetése ellen, többezres felvonulásokkal tiltakoztak a szerintük helytelen jogszabály ellen.

Ellenkező hatás

A többség véleménye azonban megváltozott, miután Irakban elraboltak két francia újságírót, és kivégzésükkel fenyegettek, amennyiben nem változtatják meg az említett törvényt. A USA Today szerint a franciaországi muzulmán vezetők nem akartak okot adni a terroristáknak, hogy bántsák a két túszt. A túszejtők csak provokációra várnak, ezért igen nagy a felelősségünk - nyilatkozta Mohammed Bechari, a muzulmánok egyik vezetője.

Az oktatási miniszter szerint 240 lány ment fejkendőbe iskolába, ez ötöde a tavalyinak. Közülük 170-es levették a kendőt, mielőtt bementek volna a tanintézetekbe, csak hetvenen voltak, akik nem váltak meg fejkendőjüktől. A miniszter két hetet adott arra, hogy meggyőzzék a lányokat, vegyék le a kendőt.

A két túszul ejtett újságírót közben egy olyan csoport vette át, akik a hírek szerint pártolják szabadon engedésüket - írja a Reuters a Le Figaro főszerkesztőjére hivatkozva. Több hírügynökség is úgy értesült, hogy Christian Chesnot és Georges Malbrunot épségben és jó egészségben vannak.