Gusztáv
3 °C
7 °C

Focialközpontot építenének Felcsúton

2002.03.21. 13:27
Focialközpontot építene az a Felcsút SE, melynek igazolt játékosa Orbán Viktor miniszterelnök. A fejlesztés a honi labdarúgás felvirágoztatását zászlajára tűző Bozsik-program keretei között valósulhat meg. Felcsút polgármestere szerint a településen jól áll a futball ügye, ám fejlesztésre itt is szükség van. Az MLSZ sajtófőnöke szerint minden megyében több alközpont épül, a támogatás összege változó.
A Bozsik-program keretében focialközpontot hozna létre a Felcsút SE, mely klubban Orbán Viktor igazolt játékos - értesült a Magyar Hírlap. A projektet a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szervezi, és gründolja; az infrastrukturális fejlesztésekre pályázat útján kerülhet sor.

Noll Zoltán, Felcsút polgármestere az Indexnek elmondta, már kijelölték a jövőbeli labdarúgócentrum helyét, és a megépítésre három település Felcsút, Alcsút és Etyek közösen pályázik. Az 1700 fős Felcsútnak egyébként két füves, egy salakos edző- és egy harmadik füves pályája van.

Utánpótlás-hegyek

Március végén indul az MLSZ szervezésében és irányításával létrejött Bozsik-program második része, amelynek célja a magyar labdarúgó utánpótlás-nevelés egységesítése és az, hogy minél több kislány és kisfiú szeresse meg a futballt - jelentette be korában Bozóky Imre, az MLSZ elnöke. A hosszútávú program részeként minden megyében focialközpontokat alakítanak ki.

Az Országgyűlés összességében 5,2 milliárd forintot szavazott meg az egykori híres focistáról elnevezett futballprogramra, amelyből ebben az évben 1 milliárd forint hívható le. A program reklám-szlogenje: "Jövőt adunk az álmoknak!".

Tovább kell fejleszteni

- Az igaz, hogy Felcsútnak méreteihez képest komoly labdarúgó komplexuma van, de ettől a színvonalán lehet és kell is javítani - mondta Felcsút polgármestere az Index arra vonatkozó kérdésére, hogy a jelenlegi feltételek miért nem elegendőek a minőségi utánpótlás-nevelésre.

A falu díszpolgára
"A magyar haza felemelkedéséért végzett áldozatos munkájáért" díszpolgárává választotta tavaly év végén Orbán Viktort Felcsút, az a község, ahol a miniszterelnök gyermek- és kamaszéveit töltötte, s ahova ma is "hazajár"; az oklevelet a Felcsút S.E. jubileumi ünnepségén adták át.

Ez nem politika

Szöllösi György, az MLSZ sajtófőnöke az Indexnek elmondta: nem érdemes politika felhangokat keresni a felcsúti tervekben, ugyanis ilyen focialkozpontokból minden megyében legalább 3-4 épül majd. Erre lehetőséget a Bozsik-program második része ad, mely az utánpótlás-nevelésre koncentrál. Azonban még nem biztos, hogy megvalósul a felcsúti terv, ugyanis a pályázatokat nyáron bírálják el az MLSZ szakemberei. Hivatalosan csak ősszel véglegesítik a sikeres pályázók listáját.

Minden klub más és más összeget kap

A sajtófőnök azt is elmondta, hogy az elbírálásnak szigorú szempontjai lesznek. Az adott települések klubjai különböző támogatásban részesülhetnek attól függően, hogy milyen szerepet vállaltak eddig az utánpótlás-nevelésben, illetve milyenek az infrastrukturális adottságaik. - Egészen pontos összeget éppen nem lehet egyelőre mondani - közölte Szöllösi. Az MLSZ arra számít, hogy számos anyagot és eszközt a nagytételű vásárlás miatt kedvezményesen tud beszerezni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!