Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Politikusok: kik ostromoltak, miért ostromoltak?

2006.09.19. 07:02
A miniszterelnök politikai vitanapot javasol, az igazságügyi és rendészeti miniszter lemond, Szili szerint mindenki nézzen magába, Toroczkai László forradalomról beszél. Összeül a Nemzetbiztonsági Kabinet, lehet, hogy rendkívüli állapotot vezetnek be.

Gyurcsány parlamenti vitanapot javasol a helyzetről

A kormányfő a Tv2-nek nyilatkozva azt mondta: mindenki felelős a kialakult helyzetért, az ostromállapotért mindenki felelős, de főleg a rendszerváltozás óta ki nem beszélt gondok és hazugságok. A miniszterelnök szerint az, amit a tévében lát, azt jelzi, hogy a rendet nem tudják fenntartani. A kormány nevében azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy kedden a kialakult helyzet politikai elemzéséről tartson vitanapot.

Szili: sajnálatos, hogy ide jutott az ország

Nem felelősöket keresek, mindenkinek magában kell megkeresnie, hogy milyen felelősséggel tartozik azért, hogy a politikai kérdéseket 16 évvel a rendszerváltást követően parlamenten kívül próbáljuk megoldani - mondta Szili Katalin a HírTv-nek. A házelnök szerint mindenkinek, így a politikai osztálynak és a médiumoknak is megvan a felelőssége abban, hogy ilyen helyzet alakult ki. A házelnök sajnálatosnak nevezte, hogy ide jutott az ország.

Összeül a Nemzetbiztonsági Kabinet

Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter az Indexnek elmondta, hogy a Nemzetbiztonsági Kabinet reggel ül össze, amelyet a mostani helyzet miatt hívtak össze. Addig is a rendőrség feladata a nyugalom helyreállítása, a közrend megőrzése, illetve a rendőrök épségének megóvása. Szerinte minden politikai erőnek most a hangulat csillapítására kell törekednie, mert a jelenlegi demonstráció semmiképpen sem nevezhető békésnek. A miniszter szerint a Nemzetbiztonsági Kabinet reggel levonja a következtetéseket, azt, hogy milyen intézkedéseket kell tenni. A tv2 úgy tudja, hogy a miniszter felajánlotta lemondását, de azt Gyurcsány Ferenc nem fogadta el.

Több ezer rendőr jön

Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója az Indexnek elmondta: több ezer rendőrt vezényelnek a fővárosba, minden megyei kapitányságról erőket összpontosítanak Budapestre. Garamvölgyi hangsúlyozta, nem tüntetőkről, hanem vandálokról van szó, akiket meg kell fékezni. Az ORFK kommunikációs főigazgatója szerint a Nemzetbiztonsági Kabinet dönthet egy esetleges rendkívüli állapot bevezetéséről. A rendőrség a vandálok megfékezésére koncentrál, erről intézkedett Szabadfi Árpád tábornok, az ORFK helyettes vezetője.

Ez forradalom

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője szerint Magyarországon forradalom zajlik. Toroczkai László éjjel három óra után nem sokkal a Parlament előtt beszélt az összegyűlt embereknek. "1956 óta nem történt ilyesmi: elfoglaltuk a Magyar Televízió épületét" - jelentette ki a szervezet vezetője. Torockai László a tüntetőknek elmondta: a rendőri egységek parancsnoka őt tekintette a demonstrálók vezetőjének, ezért vele tárgyaltak.

Dávid Ibolya: felelőtlenségből felelőtlenség

Az MDF elnöke szerint a felelőtlen kormányzati magatartás eredménye felelőtlen utcai magatartás lett. Arra kérte a Fideszt, hogy vonja vissza az embereket az utcáról, a hétvégi nagygyűlését ne tartsa meg.

Lendvai: az ország nyugalma a tét

Minden pártnak az a dolga, hogy rendelje haza a híveit - mondta a szocialista frakcióvezető, aki szerint szomorú, hogy a Fidesz szolidaritását fejezi ki azokkal a tüntetőkkel, akik veszélyeztetik a nyugalmat és a törvényeket. Gondoskodni kell arról is, hogy fideszes parlamenti képviselő ne szólítsa fel az embereket forradalomra - mondta Lendvai, utalva Wittner Mária Kossuth téri szavaira.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!