Ágnes
-1 °C
2 °C

Medgyessy: soha nem éltünk vissza a bizalommal

2004.04.21. 15:08
A négyéves kormányzati ciklus közel a feléhez érkezett, ez alkalomból Medgyessy Péter miniszterelnök, Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök és Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető értékelte az elmúlt két évet. Az SZDSZ elnöke szerint vannak, akik nem látnak különbséget az MSZP és pártja között, mások pedig azt vetik a szemükre, hogy túl sokszor bírálják koalíciós partnerüket, a pártelnök viszont elégedett. Lendvai Ildikó határozottságot és következetességet ígért a reformok keresztülviteléhez.
Egymást túllicitálva sorolták eddigi sikereiket a kormányzati ciklus félidejének alkalmából rendezett tájékoztatón megjelent politikusok. Mindannyian kiemelték az autópályaépítéseket, a társadalmi egyenlőtlenség felszámolására tett erőfeszítéseket. Lendvai Ildikó támogatásáról biztosította a kormányt az előttük álló feladatok végrehajtásához, például az egészségügy, a közigazgatás és a területfejlesztés terén. A jövőben ezek végrehajtása érdekében, nem úgy mint az elmúlt két évben, felvállalják a konfiktusokat is, ígérte.

Vannak viták

Kuncze Gábor SZDSZ-elnök az adócsökkentés liberális programjához kívánt elegendő politikai bátorságot a kormánynak. Szerinte vannak, akik nem látnak különbséget az MSZP és az SZDSZ között, mások pedig azt vetik a szemükre, hogy túl sokszor bírálják koalíciós partnerüket, de ő személy szerint elégedett a kormánnyal. Medgyessy Péter miniszterelnök szerint természetes, hogy vannak vitáik, hiszen a két párt kétfajta gondolatot képvisel, a kormány pedig ezt integrálja, mondta.

Baloldali, liberális és konzervatív politika

Azzal kapcsolatban, hogy a hétvégén Gyurcsány Ferenc sportminiszter a kormány konzervatív politikájáról értekezett, Medgyessy azt mondta, tőle kell megkérdezni, mire gondolhatott. Medgyessy elismerte, hogy kormánya nem mindenben felelt meg az elvárásoknak, "de soha nem éltünk vissza a bizalommal" - mondta.

Olyan lesz a Duna, mint az énekben

Medgyessy a következő időszak változásai között említette az adóreformot, a Dunát, amely a fővárosi szenyvíztisztító üzembe helyezésével olyan lesz, "amilyen sajnos csak az énekben szerepel", az egészségügy reformját, és a haderőreformot. Mert a reform "Magyarország sikerének záloga"- mondta.

A miniszterelnök elismerte, hogy kormányában a jövőben várhatók változások, a részletekről azonban nem kívánt nyilatkozni. A sajtótájékoztató végén a kormányfő ismét megvédte közjogi javaslatait, amelyek közül a kisebb parlamenttel kapcsolatban elmondta, hogy nemsokára egyeztetést kezdenek a két koalíciós párt szakértői.