Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Csak a lábának keresett helyet a rugdosó rendőr

2008.05.15. 15:08
Két rendőrt bizonyíthatóság hiányában felmentett a bíróság jogerősen, egyet pedig próbára bocsátott a 2006-os őszi zavargások rendőri túlkapásai ügyében indult eljárásaiban. Az elmarasztalt rendőr terhére annyit rótt a bíróság, hogy a lábának helyet keresve rúgott oldalba egy földön fekvő férfit.

Két rendőrt felmentett, egyet próbára bocsátott jogerősen a 2006 őszi budapesti zavargások miatt indult két büntetőeljárásban a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön. A határozatok szóbeli indoklásában elhangzott, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint a sértettekkel rendkívül durván bánó személyek az eljárásban ismeretlenek maradtak, és a bíróság csak azoknak a büntetőjogi felelősségéről dönthet, akiket az ügyészség megvádol.

Három év próbára bocsátotta hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt a tábla G. Sándort, aki az eljárás adatai szerint egyszer, kis erővel oldalba rúgta a földön fekvő sértettet. Az eset 2006. október 23-án délután a Nyugati pályaudvarnál történt.

A férfit az ismeretlen rendőrök lefogták, földre teperték, s legalább kétszer megütötték. Ekkor a vádlott - védekezése szerint - futva odaérkezett, nem tudott megállni és a lábának helyet keresve érhette el a földön fekvő oldalát. A tábla szerint a vádlott terhére az eset kapcsán ez az egyetlen mozzanat róható.

Ezután ismeretlenül maradt rendőrök többször megütötték a sértettet és a kezénél, lábánál fogva durván végighúzták az úttesten. Az eset egyetlen vádlottját - akit négy hónap rendőri szolgálat után, tömegoszlatásra vonatkozó kiképzés nélkül vezényeltek ki a Nyugatihoz - ez év januárjában a Fővárosi Bíróság három év próbára bocsátotta. Ez ellen fellebbezett az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztés kiszabása érdekében, ám a tábla helyben hagyta és jogerőre emelte az elsőfokú ítéletet.

Az ügyészség korábban könnyű testi sértéssel is vádolta a rendőrt, ám abban a vádpontban már első fokon jogerős felmentő rendelkezés született.