Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Legalább egyharmados részvétel kell az igeneknek

2008.03.05. 15:55
A Marketing Centrum felmérése szerint egyáltalán nem biztos, hogy összejön a kellő többség a népszavazáshoz. Sokan azért maradhatnak otthon, mert nem hiszik el, hogy bármin is változtatna a végeredmény.

A Marketing Centrum közvélemény-kutatása szerint ha 33 százalék felett lesz a részvétel, akkor valószínűleg mindhárom kérdésben az igen szavazatok győznek a vasárnapi népszavazáson. Hiába nőtt január óta a választói kedv, egyre kevesebben gondolják, hogy valódi tétje lehet a népszavazásnak. Ezért a kutatók szerint egyáltalán nem biztos, hogy a választópolgárok több mint harmada szavazni fog vasárnap.

A felnőtt népesség 24 százaléka számít biztos igen szavazónak (általában az emberek mindhárom kérdésre egyformán akarnak válaszolni). Az eltökélt nemmel szavazók aránya csak 8 százalék. Ha csak a részvételüket egész biztosra ígérők mennek el, akkor érvénytelen lesz a népszavazás.

32 százalék állítja, hogy inkább igennel szavazna, de nem biztos abban, hogy bármit is megváltoztatna a népszavazás, ezért részvételükre a Marketing Centrum kutatói szerint egyáltalán nem lehet biztosan számítani.

36 százalék biztosan nem megy el szavazni a felmérés szerint.

Az igen és nem pártiak arányai alapján legalább 33 százalékos részvétel kell ahhoz, hogy az igenek győzzenek. A nemek győzelmére nincs esély. A népszavazás érvénytelenségére viszont van.

Nem kedvez a magasabb részvételnek, hogy egyre kevesebben hiszik, hogy a választásnak valódi tétje van. Az emberek 69 százaléka szerint hiába nyerne mindhárom igen, Gyurcsány Ferenc és a kormány is maradna a helyén. Míg januárban 14 százalék várt előrehozott választást az igenek győzelmétől, februárban már csak 6 százalék bízik ebben, és csak 7 százalék gondolja, hogy az igenekkel le lehetne váltani Gyurcsány Ferencet.

A konkrét kérdésekben sem vár változást a többség. 60 százalék szerint csak formális intézkedések lesznek és "a lényeget érintve minden változatlan marad". Mindössze a választók 19 százaléka hiszi el, hogy az igenek győzelme után a parlament visszavonja a vitatott törvényeket. (A népszavazás ügydöntő, vagyis érvényessége esetén a végeredményt mindenképpen figyelembe kell vennie a parlamentnek.)