Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Legalább egyharmados részvétel kell az igeneknek

2008.03.05. 15:55
A Marketing Centrum felmérése szerint egyáltalán nem biztos, hogy összejön a kellő többség a népszavazáshoz. Sokan azért maradhatnak otthon, mert nem hiszik el, hogy bármin is változtatna a végeredmény.

A Marketing Centrum közvélemény-kutatása szerint ha 33 százalék felett lesz a részvétel, akkor valószínűleg mindhárom kérdésben az igen szavazatok győznek a vasárnapi népszavazáson. Hiába nőtt január óta a választói kedv, egyre kevesebben gondolják, hogy valódi tétje lehet a népszavazásnak. Ezért a kutatók szerint egyáltalán nem biztos, hogy a választópolgárok több mint harmada szavazni fog vasárnap.

A felnőtt népesség 24 százaléka számít biztos igen szavazónak (általában az emberek mindhárom kérdésre egyformán akarnak válaszolni). Az eltökélt nemmel szavazók aránya csak 8 százalék. Ha csak a részvételüket egész biztosra ígérők mennek el, akkor érvénytelen lesz a népszavazás.

32 százalék állítja, hogy inkább igennel szavazna, de nem biztos abban, hogy bármit is megváltoztatna a népszavazás, ezért részvételükre a Marketing Centrum kutatói szerint egyáltalán nem lehet biztosan számítani.

36 százalék biztosan nem megy el szavazni a felmérés szerint.

Az igen és nem pártiak arányai alapján legalább 33 százalékos részvétel kell ahhoz, hogy az igenek győzzenek. A nemek győzelmére nincs esély. A népszavazás érvénytelenségére viszont van.

Nem kedvez a magasabb részvételnek, hogy egyre kevesebben hiszik, hogy a választásnak valódi tétje van. Az emberek 69 százaléka szerint hiába nyerne mindhárom igen, Gyurcsány Ferenc és a kormány is maradna a helyén. Míg januárban 14 százalék várt előrehozott választást az igenek győzelmétől, februárban már csak 6 százalék bízik ebben, és csak 7 százalék gondolja, hogy az igenekkel le lehetne váltani Gyurcsány Ferencet.

A konkrét kérdésekben sem vár változást a többség. 60 százalék szerint csak formális intézkedések lesznek és "a lényeget érintve minden változatlan marad". Mindössze a választók 19 százaléka hiszi el, hogy az igenek győzelme után a parlament visszavonja a vitatott törvényeket. (A népszavazás ügydöntő, vagyis érvényessége esetén a végeredményt mindenképpen figyelembe kell vennie a parlamentnek.)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!