Alfréd
-2 °C
2 °C

Feloszlatta a rendőrség az ukrán követség előtti tüntetést

2004.11.24. 14:52
Az ukrán követség elé vonult 40-50 Magyarországon tartózkodó ukrán fiatal, hogy szolidaritását fejezze ki az ukrajnai ellenzékkel, de mivel nem jelentették be a megmozdulást, a rendőrség feloszlatta tüntetésüket.
A rendőrség feloszlatta a magyarországi ukránok szerdára hirdetett megmozdulását a budapesti ukrán nagykövetség előtt, jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.

A diplomáciai képviselethez kivonult rendőri egység parancsnoka a tüntetőkkel közölte, hogy megmozdulásuk demonstrációnak minősül, ezért korábban engedélyt kellett volna kérni megtartásához. Miután a rendezők ilyet nem kértek, a rendőrök távozásra szólították fel az embereket.

A narancssárga zászlócskákkal és ukrán nemzeti lobogókkal felvonuló több tucatnyi ukrán fiatal az ukrajnai elnökválasztási csalások ellen kívánt tiltakozni. A fiatalok egyúttal szerették volna átadni annak a nyílt levélnek a másolatát is, amelyet a magyar külügyminiszternek címeztek.

A rendőri felszólítást követően a tüntetők a nagykövetség épületével szemközti járdára vonultak át.

Kravcsenkó György, az ukrán kisebbségi önkormányzat alelnöke szerint a petíciójuk célja a szavazatok újraszámlálása, és a csalások kivizsgálása. Az alelnök szerint a csalások biztosra vehetőek, volt olyan körzet Ukrajnában, ahol több mint száz százalékos részvétel volt.

A feloszlatott esemény végén az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának magyar hallgatói érkeztek a helyszínre, akik elmondták, hogy péntekre bejelentettek egy szimpátiatüntetést az ukrán demonstrálókért. Kijelentették a péntek délután négykor kezdődő - rendőri engedéllyel tartott- gyülekezéssel segíteni akarnak a szerdán hoppon maradt demonstrálóknak céljuk elérésében.