Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Alkotmányellenes a felsőoktatási törvény, de tandíj valószínűleg lesz

2006.09.25. 14:02
Alkotmányellenesnek találta az Alkotmánybíróság a júliusban elfogadott felsőoktatási törvény egyik autonómiát sértő rendelkezését. Emiatt egyelőre a tandíjra vonatkozó rendelkezések sem léphetnek hatályba. Az oktatási minisztérium azonban hamarosan benyújta a hibát kijavító módosítást, így a törvényt várhatóan novemberig kihirdetik.

Az Alkotmánybíróság (Ab) helyt adott a köztársasági elnök indítványának és alkotmánysértőnak találta a felsőoktatási törvény módosításának egyik passzusát.

Az Országgyűlés július 24-i ülésén elfogadott módosítás szerint a rektor csak a gazdasági tanács egyetértésével nyújthatna be a szenátusnak olyan döntéseket (például a költségvetésről, a fejlesztésekről), amelyek az intézmény autonómiáját érintik.

Sérti az egyetemi autonómiát

A gazdasági tanácsok az egyetemek stratégiai irányításáért felelnek. A 7-9 tagú testületekben egyetemi delegáltak mellett az oktatási tárca által kijelölt vállalatvezetők és pénzügyi szakemberek is helyet kapnak.

Sólyom László szerint a gazdasági tanács nem tekinthető az egyetem önkormányzati szervének, ezért a testület vétójoga alkotmányellenesen korlátozza az egyetemek autonómiáját.

Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy ez a passzus sérti az egyetemi autonómiát. "A felsőoktatási autonómiába tartozó önkormányzati jogok szabad gyakorlásának megakadályozása a felsőoktatási intézmény önállóságának és függetlenségének korlátozását, megszűnését jelentheti, s a felsőoktatási autonómia sérelmét vonja maga után" - tartalmazza az Ab az MTI-hez eljuttatott közleménye.

Versenyfutás az idővel

Az Országgyűlés 2006. július 24-i ülésén módosította a felsőoktatási törvényt. A köztársasági elnök nem hirdette ki az új törvényt, hanem augusztus 2-án az Alkotmánybírósághoz fordult. Az államfő indítványát a testület soron kívüli eljárásban bírálta el.

Az alkotmánysértő passzust tehát ki kell javítani, s ezt meg kell szavaznia az Országgyűlésnek. Így egyelőre nem léphetnek hatályba a tandíj bevezetéséről szóló új rendelkezések sem.

Erre valószínűleg nem kell sokat várni. Hiller István oktatási miniszter korábban úgy nyilatkozott: a minisztérium már elkészítette a hibás rész javítását.

Versenyfutás kezdődik tehát az idővel. Ahhoz, hogy a tandíjat be lehessen vezetni, a törvényt novemberig el kell fogadni és kihirdetni, hogy a tandíjra vonatkozó jogszabályok megjelenhessenek a december közepén megjelenő felvételi tájékoztatóban.

A hallgatók a tandíj eltörlését szeretnék

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság döntését - közölte a tárca sajtóirodája. A minisztérium a parlament őszi menetrendjéhez igazodva a lehető legrövidebb időn belül beterjeszti erre vonatkozó új javaslatát a kormánynak.

Ekler Gergely a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnöke az MTI-nek nyilatkozva annak a reményének adott hangot, hogy ez a döntés is ráébreszti az oktatási és kulturális tárca vezetőjét és munkatársait, hogy átgondoltan és az érintetteket megkérdezve lehet csak jogszabályt módosítani.

A HÖOK vezetője ismét felhívta az oktatási tárca figyelmét, hogy a HÖOK-ban megvan a hajlandóság a tandíj kérdésével kapcsolatban a párbeszédre és a szakmai vitára. Ennek feltétele azonban, hogy október 5-ig a tárca készítse el azt a módosító javaslatot, amely "tandíjmentessé teszi" a felsőoktatási törvényt - közölte.