Emília
18 °C
26 °C

Alkotmányellenes a felsőoktatási törvény, de tandíj valószínűleg lesz

2006.09.25. 14:02
Alkotmányellenesnek találta az Alkotmánybíróság a júliusban elfogadott felsőoktatási törvény egyik autonómiát sértő rendelkezését. Emiatt egyelőre a tandíjra vonatkozó rendelkezések sem léphetnek hatályba. Az oktatási minisztérium azonban hamarosan benyújta a hibát kijavító módosítást, így a törvényt várhatóan novemberig kihirdetik.

Az Alkotmánybíróság (Ab) helyt adott a köztársasági elnök indítványának és alkotmánysértőnak találta a felsőoktatási törvény módosításának egyik passzusát.

Az Országgyűlés július 24-i ülésén elfogadott módosítás szerint a rektor csak a gazdasági tanács egyetértésével nyújthatna be a szenátusnak olyan döntéseket (például a költségvetésről, a fejlesztésekről), amelyek az intézmény autonómiáját érintik.

Sérti az egyetemi autonómiát

A gazdasági tanácsok az egyetemek stratégiai irányításáért felelnek. A 7-9 tagú testületekben egyetemi delegáltak mellett az oktatási tárca által kijelölt vállalatvezetők és pénzügyi szakemberek is helyet kapnak.

Sólyom László szerint a gazdasági tanács nem tekinthető az egyetem önkormányzati szervének, ezért a testület vétójoga alkotmányellenesen korlátozza az egyetemek autonómiáját.

Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy ez a passzus sérti az egyetemi autonómiát. "A felsőoktatási autonómiába tartozó önkormányzati jogok szabad gyakorlásának megakadályozása a felsőoktatási intézmény önállóságának és függetlenségének korlátozását, megszűnését jelentheti, s a felsőoktatási autonómia sérelmét vonja maga után" - tartalmazza az Ab az MTI-hez eljuttatott közleménye.

Versenyfutás az idővel

Az Országgyűlés 2006. július 24-i ülésén módosította a felsőoktatási törvényt. A köztársasági elnök nem hirdette ki az új törvényt, hanem augusztus 2-án az Alkotmánybírósághoz fordult. Az államfő indítványát a testület soron kívüli eljárásban bírálta el.

Az alkotmánysértő passzust tehát ki kell javítani, s ezt meg kell szavaznia az Országgyűlésnek. Így egyelőre nem léphetnek hatályba a tandíj bevezetéséről szóló új rendelkezések sem.

Erre valószínűleg nem kell sokat várni. Hiller István oktatási miniszter korábban úgy nyilatkozott: a minisztérium már elkészítette a hibás rész javítását.

Versenyfutás kezdődik tehát az idővel. Ahhoz, hogy a tandíjat be lehessen vezetni, a törvényt novemberig el kell fogadni és kihirdetni, hogy a tandíjra vonatkozó jogszabályok megjelenhessenek a december közepén megjelenő felvételi tájékoztatóban.

A hallgatók a tandíj eltörlését szeretnék

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság döntését - közölte a tárca sajtóirodája. A minisztérium a parlament őszi menetrendjéhez igazodva a lehető legrövidebb időn belül beterjeszti erre vonatkozó új javaslatát a kormánynak.

Ekler Gergely a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnöke az MTI-nek nyilatkozva annak a reményének adott hangot, hogy ez a döntés is ráébreszti az oktatási és kulturális tárca vezetőjét és munkatársait, hogy átgondoltan és az érintetteket megkérdezve lehet csak jogszabályt módosítani.

A HÖOK vezetője ismét felhívta az oktatási tárca figyelmét, hogy a HÖOK-ban megvan a hajlandóság a tandíj kérdésével kapcsolatban a párbeszédre és a szakmai vitára. Ennek feltétele azonban, hogy október 5-ig a tárca készítse el azt a módosító javaslatot, amely "tandíjmentessé teszi" a felsőoktatási törvényt - közölte.