Viola
-5 °C
-2 °C

KEHI-ellenőrzés Felsőmocsoládon

2002.07.25. 19:02
A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal azt vizsgálta a Somogy megyei településen, hogy megalapozott volt-e az ötszázötven lakosú településnek egy ötezer négyzetméteres sportcsarnokra vállalt 100 millió forintos kormánygarancia. A garanciát az Orbán-kormány vállalta Deutsch Tamás korábbi ifjúsági- és sportminiszter javaslatára.
A Somogy megyei Felsőmocsoládon építendő sportcsarnokkal kapcsolatos dokumentációkat ellenőrizték csütörtökön a helyszínen a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) és a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GyISM)revizorai.

A forráshiányos falu
"Felsőmocsolád 11 év óta mindig is az önhibájukon kívül forráshiányos települések közé tartozik. "Eddig, az elmúlt és az idei évet leszámítva, mindig megkaptuk a kért támogatást, jelenleg azonban csődközelben van az önkormányzat, mivel a Belügyminisztérium, általunk nem ismert okok miatt, a kért támogatásnak csak mintegy a felét, 7,5 millió forintot ítélt meg a településnek" - nyilatkozott Csernyák Lajos polgármester. A polgármester közölte: reményei szerint a második fordulóban megkapják a hiányzó támogatást, ellenkező esetben kénytelenek lesznek csődöt jelenteni.

Ötszázötven embernek ötezer négyzetméteres sportcsarnok

Szilvásy György, a GyISM közigazgatási államtitkára a Magyar Hírlapnak egy hete úgy nyilatkozott: a sportcsarnok megépítésének jóváhagyása több fontos szakmai szempontot nélkülöz, többek között az sem tisztázott, hogy fenn tudja-e tartani a létesítményt az önkormányzat, vagy szüksége lesz állami segítségre a jövőben. Az államtitkár szerint a település másfél oldalas kérelmének megérkezését követően egy héten belül született döntés. Deutsch Tamás egykori sportminiszter javaslatára tett százmilliós kezességvállalás azért is kifogásolható, mert az állam akkor vállal ilyen feladatot, ha biztos abban, hogy a hitel felvevője a teljes kölcsönt vagy annak egy részét vissza tudja fizetni. Felsőmocsolád esetében viszont biztosnak tűnik, hogy ez a feladat az államra marad.

Szilvásy szerint a GyISM korábbi vezetése felkért egy ügyvédi irodát, hogy gyorsítsa meg a kezességvállalással kapcsolatos adminisztrációt, mivel erre az önkormányzatok egy hét alatt nem lettek volna képesek. Szilvásy megjegyezte: a kft., amely az összeget felveszi majd, egyelőre bejegyzés alatt áll, így május 15-én nem létezett még. Az előző vezetés tehát mindent megtett, hogy az utolsó pillanatban minél nagyobb összegeket költhessen, ám ha jogilag rendben találják a döntést, úgy alkalmazkodni fognak hozzá - tette hozzá Szilvásy.

A KEHI és a GyISM szakemberei a rendelkezésre álló dokumentációk alapján csütörtökön azt vizsgálták, hogy megalapozott volt-e az összességében ötezer négyzetméternyi területen megépülő többfunkciós sportcsarnokra vállalt 100 millió forintos garancia, amelyre az előző kormány tett ígérvényt.

Ha nem kezdődhet meg a kivitelzés, a település jogi útra tereli az ügyet

Csernyák Lajos, a mintegy ötszázötven lakosú település polgármestere elmondta: korrekt és szakszerű volt a helyszíni vizsgálat. A település futballcsapata nemrég jutott fel a megyei első osztályba, egyetlen futballpályája van, a csarnok megépülése esetén csatlakoznának a Bozsik programhoz. Tájékoztatása szerint a pályázat kedvező elbírálását követően megkezdték az építkezés előkészületeit, mára rendeződtek a terület tulajdonviszonyai, módosították a rendezési tervet, s augusztus 10-ig elkészül a sportcsarnok terve is, amelynek elkészítését pályázat útján nyerte el egy velencei cég. A polgármester ismeretei szerint a vizsgálat eredményéről augusztus végén adnak tájékoztatást a revizorok.

"Mivel mindenben az előírásoknak megfelelően jártunk el, bízom abban, hogy az ellenőrzés számunkra kedvezően zárul le, s akkor még ebben az évben megkezdődhet a kivitelezés, ha nem így lesz, akkor jogi útra tereljük a sportcsarnok ügyét" - mondta Csernyák Lajos. A sportcsarnok megépítésének szükségességét a polgármester egyébiránt azzal indokolta, hogy több mint száz óvodás, illetve iskoláskorú gyermek van a faluban. A polgármester kijelentette szeretnék hasznosítani a sportcsarnokot, éspedig oly módon, hogy az önkormányzatnak a működtetésre ne, vagy csak nagyon minimális összeget kelljen fordítania.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!