Jolán, Vid
11 °C
28 °C

A Fidesz megtámadja az új felsőoktatási törvényt

2005.05.24. 22:17
A Fidesz az Alkotmánybírósághoz fordul a hétfőn elfogadott felsőoktatási törvény miatt. Pokorni Zoltán alelnök az egyetemi autonómia csorbulásáról, Magyar Bálint oktatási miniszter viszont a bővüléséről beszél.
Tovább folytatódik a vita a most elfogadott új felsőoktatási törvényről az oktatási tárca és a legnagyobb ellenzéki párt között: Magyar Bálint szerint a törvény kiállja az alkotmányosság próbáját, a Fidesz viszont úgy látja, a jogszabály tizenkét ponton ellentétes az alaptörvénnyel.

A Fidesz az Alkotmánybírósághoz fordul

A Fidesz az említettek miatt az Alkotmánybírósághoz fordul, s azt reméli, hogy a testület a törvényt és nem annak egyes pontjait helyezi majd hatályon kívül. Erről Pokorni Zoltán beszélt keddi sajtótájékoztatóján.

A párt alelnöke az általa leginkább vitatott kérdésről szólva elmondta, az Alkotmánybíróság korábbi határozata világosan rámutat: "az egyetemi autonómiát megtestesítő személyi kör az oktatók, a tudományos kutatók és a hallgatók", míg az új irányító testületek tagjai, a rektor kivételével, nem az egyetemi autonómiát megtestesítő körből kerülnek ki.

Többek között kifogásolta azt is, hogy az oktatási tárca vezetője felfüggesztheti a normatív költségvetési támogatás folyósítását, ha az állami felsőoktatási intézményben - a szenátus mulasztása miatt - nem alakult meg az irányító testület.

Magyar szerint nő az autonómia

Magyar Bálint a Magyar Televízió Este című műsorában elmondta: hiába kerülnek a miniszterhez közeli emberek is az egyetemek irányítótestületeibe, az egyetem delegáltjai szinte az összes kérdésben egyedül dönthetnek. Egyet kivéve, a rektorválasztást. A jövőben a karok és szakok számának csökkenéséről vagy indításáról nem a minisztérium, hanem az egyetem dönt. Az oktatási miniszter szerint az egyetemi autonómia a törvény elfogadásával megnő.

Magyar Bálint nem tart az Alkotmánybíróság vizsgálódásától, mert a törvényt a két legfontosabb szakmai szervezettel közösen dolgozták ki, az alkotmányossági aggályokat a miniszter "légből kapottnak" nevezte.

Hétfőn fogadták el

A parlament által hétfőn elfogadott jogszabályhoz 548 módosító és 127 kapcsolódó indítvány érkezett, amelyből a kormány 147-et támogatott - tartalmazza az MTI-nek átadott háttéranyag. Mang Béla felsőoktatási helyettes államtitkár a tájékoztatón közölte, hogy az új törvényre támaszkodva, várhatóan a nyáron megszületik a mesterképzés feltételeit rögzítő kormányrendelet, s ilyen képzések leghamarabb 2006-tól indulhatnak.

Besenyei Lajos, a Magyar Rektori Konferencia elnöke ugyancsak vállalhatónak nevezte a törvényt, amely továbbviszi a magyar tudomány és felsőoktatási szellemiségét, hagyományait.