Valér
-2 °C
0 °C

Fodor feltámasztotta Gyurcsányt

2008.09.25. 16:07
Ismét az egypárti kormányzáshoz kér felhatalmazást a szocialista elnökség az október 11-i kongresszuson, noha egy pár héttel ezelőtti verzió szerint a miniszterelnök e fórumon ajánlotta volna fel, hogy félreáll. Ám az SZDSZ belső csatározásainak eredményeképpen elkopott a "Gyurcsány nélküli koalíció" lehetősége. A kormányfő ugyan visszaerősödött, de politikája nem, csak a káosz stabilizálódott, ugyanis továbbra sincs garancia az adótörvények és a költségvetés megszavazására.

Kivonul az országból a szocialista elnökség, az MSZP vezérkara október 14-én Brüsszelben tart kihelyezett elnökségi ülést. Ezt a vájt fülű balos politikusok úgy értelmezik, hogy nem történik semmi olyasmi az október 11-ére összerántott kongresszuson, ami érdemi lépést (netán az SZDSZ-szel bősz egyeztetést) igényelne. És a jelek szerint igazuk is van, ugyanis az SZDSZ és az MSZP keddi, gyakorlatilag eredménytelen diskurzusa után az elnökség azon lamentált, hogy akkor milyen napirendről szavazzanak majd a küldöttek.

Pedig egy-két hete még úgy tűnt az optimista szocik számára, hogy nemsokára egymás karjába borulnak a balosok és a liberálisok, és az összeölelkezés deklarált akadálya, Gyurcsány Ferenc is félreáll az útból. Emlékeztetőül: a két héttel ezelőtti frakcióülésen Gyurcsány bedobta a rendkívüli kongresszus ötletét, ami Megegyezés nevezetű programját és őt lett volna hívatott megerősíteni, majd a másnap a szocialista vezérkar leverte ezt az ötletet.

Az Index információi szerint többek között felelőségre vonták a miniszterelnököt, hogy még a képviselőcsoport tanácskozása előtt sem szólt egy árva szót sem a kongresszussal kapcsolatos ötletéről, amit még a költségvetés első "vázlatának" benyújtása előtti időpontra, szeptember 27-ére időzített volna, így szűkítve szinte nullára az esélyét annak, hogy az SZDSZ-szel meg lehessen állapodni a költségvetésről. Az Index úgy tudja, hogy a miniszterelnök nem adott érdemi magyarázatot sem hallgatására, sem a dátumra, így az elnökség arra a következtetésre jutott, hogy csak önös érdekek, nevezetesen a saját biztonsága miatt döntött egy, az előrehozott választásokkal fenyegető forgatókönyv mellett.

A mintegy 6 órás tanácskozás alatt így például azt is Gyurcsány fejéhez vágták, hogy manővereire rámehet az egész MSZP, és a baloldal hosszú időre elveszítheti kormányzati esélyeit, ebben a környezetben pedig nincs értelme az elnökség munkájának sem. (Egyes interpretációk szerint a vezérkarban ekkor kitört a lemondási láz, pontosabban számos prominens fenyegetőzött azzal, hogy otthagyja a fenébe a testületet.) Az Index úgy értesült, hogy szorongatott helyzetében Gyurcsány Ferenc gyakorlatilag vállalta, hogyha ő jelenti majd az SZDSZ és az MSZP alkujának egyedüli gátját, akkor lelép a kormányfői színpadról.

Az elnökségi ülésen elért eredményeket erősítette a szocialisták és a szabad demokraták első tárgyalása, ahol számos szakpolitikai kérdésben sikerült megtalálni a közös nevezőt. Csakhogy akkor még merőben másképp álltak a liberálisok belső erőviszonyai, az ügyvivői testületben Fodor Gáboré volt a többség, és úgy tűnt, hogy a képviselőcsoport sem fogja hátba döfni, miután kiegyezett elődjével, Kóka Jánossal, hogy az megtarthatja frakcióvezetői posztját.

Ám a folyamatosan a szakértői kormányt, mint egyetlen lehetséges megoldást emlegető Fodor bázisa a szocialisták szerint szép lassan erodálódni kezdett, és a frakcióban mindössze hárman maradtak egy blokkban: Gulyás József, az SZDSZ Országos Tanácsának elnöke, maga Fodor, illetve Horn Gábor. A megfogyatkozott csapaterő egyébként a keddi szabad demokrata–szocialista-tárgyalásokon is megmutatkozott, az MSZP-s összegzések szerint a liberális delegáció felkészületlen volt a szakpolitikai kérdésekben, egymással vitatkoztak.

Így a szocialisták most arra készülnek, hogy minden megy tovább, a kongresszus legfeljebb a kisebbségi kormányzás folytatásáról dönthet, meg arról, hogy mindenképpen külsős többséget kellene szerezni az egypárti meneteléshez. Pro forma a miniszterelnök helyzete megerősödött, kommentált egy szocialista prominens, de igazából csak a káosz stabilizálódott, ugyanis továbbra sincs semmi garancia arra, hogy átcsúszik az adótörvények tervezete, illetve a költségvetés.

Előbbi témában november közepén dönt a Tisztelt Ház, úgyhogy a miniszterelnök egyelőre másfél hónapos túlélési előnyre tett szert. Ez alatt jó lenne, vélekednek a szocialisták, ha az SZDSZ-ben tisztázódna, ki a formális erős ember, ugyanis amíg nincs meg a címeralak, addig az MSZP sem tud tárgyalni. Hiszen, fogalmazott egy MSZP-s politikus, hiába állapodunk meg az egyik partizánnal, ha arról a másik partizán nem tud.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!