Friderika
13 °C
29 °C

Még lehet jelentkezni pótfelvételire

2004.07.28. 08:45
Azok a diákok, akiknek nem sikerült bejutniuk felsőoktatási intézménybe, augusztus 6-ig adhatják be jelentkezésüket a pótfelvételi keretében meghirdetett helyekre.
A diákok többsége, amikor egyetemet vagy főiskolát választ, az oktatás szakmai színvonala mellett tájékozódik az intézmény kiegészítő szolgáltatásairól: a kollégiumi elhelyezésről, a sport- és szórakozási lehetőségekről is - derül ki abból a felmérésből, amit Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) végzett.

A magániskolák között a BKF vezet

Az intézményválasztás legfontosabb szempontja azonban továbbra is az, hogy mely tárgyakból kell felvételi vizsgát tenni, illetve hogy milyen elhelyezkedést biztosít az intézmény diplomája. A diákok több mint 80 százaléka e két szempont alapján dönt, amikor beadja felvételi jelentkezését.

A FISZ felméréséből az is kiderült, hogy a magán felsőoktatási intézmények közül a Budapesti Kommunikációs Főiskolát tartják a legjobbnak a diákok, ezt követi a Nemzetközi Üzleti Főiskola, és a Gábor Dénes Főiskola. A jelentkezési statisztikák ezzel párhuzamosan a kommunikáció egyre nagyobb népszerűségét mutatják, hiszen a főiskolai kommunikáció szak 2004-ben a harmadik legnépszerűbb főiskolai képzésnek bizonyult.

Még van esély

Azok a diákok, akiknek nem sikerült bejutniuk felsőoktatási intézménybe, augusztus 6-ig adhatják be jelentkezésüket a pótfelvételi keretében meghirdetett helyekre. A pótfelvételi során alapképzésben még több mint 400, diplomás képzésben pedig csaknem 200 szak és szakpár közül válogathatnak a diákok - írja a Népszabadság. A még megpályázható több mint tízezer férőhely nagyobb része azonban költségtérítéses. De aki nem tud fizetni, még mindig válogathat a felsőfokú szakképzésben üresen maradt 1880, államilag finanszírozott hely közül.

Az új felvételi lehetőségek táblázata letölthető a www.fisz.hu oldalról.